Анализи на управляващото дружество Eaton Vance Management, което отговаря за активи на стойност 198 млрд. долара, сочат, че южнокорейският вон е подценен с 15 - 20%, което прави перспективите пред облигациите добри.

Валутата на страната е поскъпнала с 4.4% от началото на годината, което я прави третата най-добре представяща се азиатска валута, като достигна 11-месечен връх при ниво от 1 102.50 за долар през миналата седмица.

Подобряващият се търговски излишък и по-добрите перспективи за ръст пред икономиката на Южна Корея в сравнение с развитите страни предполага, че валутата на страната е по-слаба в сравнение с това, което трябва да бъде, според Ерик Щайн, портфолио-мениджър в Eaton Vance.

Централната банка през този месец повиши прогнозата си за излишъка по текущата си сметка за тази година до 34 милиарда долара, след като през юли прогнозира 20 милиарда долара.

Деноминираните в корейска валута облигации са възлезли на 3.99% от активите на стойност 6.5 милиарда долара на фонда Eaton Vance Global Macro Absolute Return Fund.

„Корейският вон е толкова подценен, визирайки по-добрите от очакваното данни за излишака по текущата сметка, че това ни кара да продължаваме да искаме да инвестираме в активи, базирани във валутата“, коментира Щайн, цитиран от финансовото издание Bloomberg.

“Официалните власти все още са относително притеснени за инфлацията, но за страна с такъв размер на внос на петрол е нормално централната банка да остави валутата да поскъпва, за да се справи с повишението в цената на петрола“, допълва специалистът.

Лихвите по едногодишните държавни облигации в Южна Корея са с доходност от 2.82% към 19 октомври, на фона на доходност от 0.1% за японските със същия матуритет. За сравнение щатските едногодишни облигации са с доходност от 0.18% според данните на финансовото издание. Лихвите по индийските едногодишни облигации са при нива от 7.97%, сочи още справката.

Инфлацията в Южна Корея най-вероятно ще се повиши до 2.7% през 2013 година, в сравнение с 2.3% през настоящата, според прогнози на финансовото министерство на страната.

Според финансовия министър не бива да „интервенира“ на валутния пазар, а да остави „операциите на паричните пазари“ да доведат до плавно ограничаване на волатилността.

Азиатските валути са сред най-добре представящите се през тази година, като сингапурският долар се е повишил с 6% от началото на годината, филипинското песо с 5.9%, а малоазийската валута се е повишила с 3.8% според данните на Bloomberg.

Силата на южнокорейската икономика и относително ниската задлъжнялост на страната се очаква да продължат да дават сила на вона. Средните очаквания на специалистите са валутата да продължи с поскъпването си и да добави нови 1.7% към стойността си до края на септември следващата година.