Партньорството, което от ноември стартираме с Schroder, се случи по един съвсем естествен начин в процеса на търсене на международент партньор от Карол Капитал Мениджмънт, коментира в интервю за Profit.TV Даниел Ганев, изпълнителен директор на управляващото дружество.

Ние се срещнахме с асет мениджмънт компании от Европа, Азия и САЩ, преди да изберем своя партньор, допълни Ганев. В лицето на Schroder открихме единомислие по линия на стратегически цели, начин на работа, работни процеси и визия.

Поради това по един съвсем естествен начин се стигна до това сътрудничество, което се изразява в предлагане на над 100 взаимни фонда, регистрирани в Люксембург. Реално това ще е най-голямото разнообразие от взаимни фондове на местния пазар и ще има подходящи продукти за всички типове клиенти.

В търсенето на това сътрудничество основната цел не е била идентифициране и запълване на конкретна нужда на местния пазар. Освен голямата гама от продукти, която ще предложим, това партньорство ще помогне за реализиране на една от най-важните стратегически цели на Карол, а именно повишаване на финансовото образование на домакинствата.

Не е тайна, че портфейлът на българите се различава от добрите примери и практики в глобален мащаб. Нашето желание е да помогнем на хората, след определен брой години на работа, да могат достойно да се оттеглят от своя професионален живот. Ясно е, че с пари, заключени в недвижими имоти, под дюшеци и паркирани в депозити, това трудно би могло да се случи, смята Ганев.

Над 600 са глобалните фондове на Schroder. Това, което ние предлагаме, са 100-те фонда, които отговарят на европейските директиви за трансгранично предлагане. Това са широк набор от инвестиционни идеи, подходящи за всички типове инвеститори. Те включват различни географски региони, включително Латинска Америка и Азия; eнергийни компании; алтернативни инвестиции; недвижими имоти и др.

Това, което търсихме при избора на партньор, беше размер на фондовете, историческо представяне спрямо индекса, с който се измерват резултатите, както и префесионален екип, доказал се във времето. Ние имахме възможност лично да се запознаем с голяма част от инвестиционните специалисти в поредицата от срещи и семинари и успяхме да се убедим от първо лице в техните качества, посочи Ганев.

Това, което разработихме на нашия нов уеб сайт, е анкета, която да помогне на инвеститорите да идентифицират своя рисков профил и резултатът от това е предложение за формиране на микс от фондове, който да отговаря на техния профил.

И към момента Schroder имат фондове, които инвестират на периферните нововъзникващи пазари в Европа, за какъвто се приема и българския. За партньорство и дистрибуция на продукти, свързани с родния пазар на чуждестранни клиенти, обаче още е рано да се говори и е тема на друг разговор. Присъствието на компанията на българския пазар безспорно е един много силен сигнал за местния пазар и се надяваме, че това ще е доста сериозна предпоставка за амбициозни планове, които имаме за бъдещето с тях.

Преди няколко месеца стартира най-новият ни фонд – Адванс Консервативен, който е първият консервативен фонд в семейството от фондове. Той стартира доста силно и се явява алтернатива на най-популярната форма за българските спестители - депозитите, особено след въвеждането на данъка върху депозити от следващата година, съобщи още ръководителят на Карол Капитал Мениджмънт.

От там нататък в челните места по доходност от началото на годината е Адванс IPO фонд, който инвестира в новостартиращи дружества в ЦИЕ. В топ 20 е и Адванс Глобал Трендс, който инвестира в активно управление по количествени методи глобално.

Разбира се, другите ни фондове, инвестиращи на родната борса и в балканските страни, не се представят толкова добре. Те все още са негативно повлияни от апатията на местния пазар и на Балканите, допълни Ганев.

Надяваме се на наваксване в средносрочен план и тези тенденции да се обърнат от 2013 г. Това, което се наблюдава през последната година и половина, е силно изоставане на нововъзникващите пазари в Европа спрямо САЩ.

Очакваме догодина тази тенденция да се обърне и да станем свидетели на наваксване на тези пазари.

Много се говори за глобалните дисбаланси по света. Акцентите са, че несигурността продължава, глобалната икономическа картина е доста сложна, политиците са объркани. Като цяло изводът е, че ситуацията в Европа започва да се подобрява, най-лошото е зад гърба ни, няма вече риск от разпадането на Еврозоната. Сега вниманието се насочва към проблемите в САЩ и Китай, заключи Ганев.