Йената се понижи до най-ниската си стойност от април миналата година, след победата на Либерал-демократическата партия Шинзо Абе в Япония. Абе отдавна говори за нуждата от по-агресивна намеса на централната банка за обезценка на валутата и сега ще има възможност за по-голям натиск върху финансовата институция.

Щатският долар се повиши до 84.48 йени след новината за победата му на изборите, което бе най-високото му ниво от 12 април миналата година. Рано тази сутрин зелените пари се разменят на нива от 84.05 йени.

Еврото поскъпна до най-високото си ниво от близо осем месеца и половина, достигайки 111.12 йени за едно евро, като се разменя рано тази сутрин при 110.65.

Победата на Абе се прие от пазарните участници като очакване за материализиране на обещанията му преди изборите.

Японската валута загуби 5.6% от стойността си за последния месец и е най-зле представящата се основна валута. За същият период доларът е загубил 2.1% от стойността си, докато еврото е поскъпнало с 1.5%.

Доларът бе подкрепен и от несигурността, свързана с „фискалната пропаст“ в САЩ и липсата на решение с наближаването на началото на следващата година, когато автоматичните ограничения на разходите и ръста на данъците влизат в сила.

Без съществена промяна се търгува доларът спрямо еврото при ниво от 1.3155.

Повишение регистрира и японският борсов индекс Nikkei 225, който добави 1% към стойността си до 9 832.37 пункта, което бе най-високото му ниво от 5 април. За последния месец показателят е поскъпнал с около 9%.

Доларът поскъпна спрямо австралийския си съименник и останалите високодоходни валути, вследствие на продължаващата политическата несигурност в САЩ.

„Фактът, че срокът за намиране на политическо решение за бюджетните съкращения и данъчните утежнения е само две седмици, най-вероятно ще доведе до това инвеститорите да започнат да залагат в нивата на търговия на долара евентуално ненамиране на споразумение“ според Юки Сакаши, валутен стратег в Barclays Plc.