Когато говорим за това, че бензинът у нас е един от най-евтините в ЕС (по последни данни шофьорите в Полша плащат по-малко за литър от най-масовото гориво), трябва, разбира се, да сравняваме и дохода в различните страни и колко бензин купува той.

В класация на финансовото издание Bloomberg сред 60 страни страната ни е на 35-о място по скъп бензин, като дори не е близо до дъното на класацията.

Когато обаче се вземе предвид колко бензин купува дневният доход на един българин, излиза, че количеството е петото най-малко сред всички изследвани страни.

Дори в Турция, която е страната с най-скъп бензин за литър – с цена на горивото от 9.89 долара за галон, или 3.81 лева за литър, средният дневен доход купува повече гориво, като страната е на 7-о място в тази негативна класация.

За сравнение, в Норвегия, която е с втория най-скъп по абсолютна стойност бензин в размер на 3.71 лева за литър, въз основа на бензина, купуван от дневния доход, страната е едва на 51-о място по недостъпност.

Гърция, отличаваща се с 6-те най-високи цени на бензина от разглежданите страни, е едва на 21-о място по недостъпност на горивото, въпреки понижилите се значително доходи през последните няколко години.

Дори в Румъния, където цената на бензина е по-висока от тази у нас, среднодневният доход от 22 долара на ден купува 12.4 литра бензин.

У нас доходът от 19 долара на ден средно купува по 11 литра бензин.

Пакистан е страната с най-недостъпен бензин, като дневният среден доход на населението е от едва 3.55 долара. Макар и при ниво от едва 1.05 долара за литър, доходът купува само 3.38 литра от ценното гориво.

Относително евтин е бензинът и в Индия при ниво от 1.32 долара за литър. Това обаче не пречи страната да е с втория най-недостъпен бензин в света, като средният доход от 4.68 долара купува 3.5 литра бензин.

Филипините са на трето място по недостъпност на бензина с 1.29 долара за литър бензин и среден доход, купуващ 5.5 литра бензин.

Непосредствено преди нас в класацията по недостъпност е Нигерия, където бензинът струва едва 0.62 долара за литър. Това е четвъртият най-недостъпен в света, като доходът от 4.74 долара средно на ден купува 7.65 литра бензин.

Най-евтин е бензинът във Венецуела, където литър от горивото струва 1.6 щатски цента за литър. Това прави горивото най-достъпно в света, дори и при дневен доход от едва 31 долара на ден, което купува 1 940 литра гориво.