Доларът поскъпна за втори пореден ден спрямо еврото в петък, след като инвеститорите започнаха в по-голяма степен да очакват ограничаване на стимулите от страна на Фед на срещата на резерва през следващата седмица.

Поскъпването на щатската валута става, въпреки че пазарните участници не очакват повишение на лихвите в САЩ преди март следващата година.

„Паричните пазари и особено доларът започват да залагат в нивата на търговия по-голям риск от умерени действия от страна на Фед през следващата седмица“, коментира Омер Езинер, главен валутен стратег в Commonwealth Foreign Exchangeg, цитиран от Bloomber. “Сделката по отношение на бюджета поне намали допълнителните възможности за политическа нестабилност“ допълва още специалистът.

В противовес на щатската, европейската икономика продължава да проявява признаци на слабост и е налице опасност от по-нататъшни монетарни облекчения от страна на централната банка в Европа.

В края на търговията вчера еврото се понижи с 0.15% спрямо долара до ниво от 1.3731. За седмицата обаче, единната валута все пак приключи с минимално повишение от 0.2%.

Спрямо швейцарският франк доларът приключи при ниво от 0.8897, а спрямо британският паунд зелената валута добави 0.3% до 1.6296 долара за един паунд.

Доларът обаче върна голяма част от спечеленото спрямо йената, след като вчера достигна петгодишен връх при ниво от 103.92 йени. В крайна сметка той приключи при ниво от 103.15 йени.

Според Маршал Гитлер, ръководител на валутното звено за търговия на IronFX Global, доларът ще достигне нива от 130 йени до края на следващата година, предвид на очакванията му за съкращаване на стимулите от страна на Фед в условията на активна монетарна политика от страна на японската централна банка.

Еврото също поскъпна до петгодишен максимум спрямо йената при ниво от 142.81 йени, но завърши седмицата при ниво от 141.64 йени.

От началото на годината до момента доларът е поскъпнал с 19% спрямо йената, докато еврото е добавило 24% към стойността си.