Дарел Иса е в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ от 2001 г. Според публикувани наскоро данни на OpenSecrets.org Иса е най-богатият човек в Конгреса на САЩ със състояние, възлизащо на между 330 и 600 млн. долара.

Конгресменът обаче не е наследил парите си, както Джей Рокфелер, нито пък се е оженил за богата жена като Джон Кери, нито е търгувал на борсата като Мит Ромни. Дарел Иса успява да натрупа своето състояние от автомобилни аларми.

Вероятно малцина са прогнозирали докъде ще стигне внукът на ливански емигранти. Те дори вероятно са били още по-малко, когато Иса напуска училища, за да се запише в армията като част от сапьорски екип.

Всеки инвеститор би могъл да научи три много важни урока от неговата история.

Поемайте риск

Всеки велик инвеститор или собственик на компания от Уорън Бъфет до Илон Мъск е поемал голям премерен риск. През 1980 г. Дарел Иса прави един от най-големите залози в живота си.

Той събира всичките пари, които успява да намери, като взема назаем и от семейството си и инвестира в технологичната компания Quantum.

Вижте още: От момче за всичко до милиардер

Quantum произвеждала части за радиа на свободните за граждани честоти (CB Radio). Това обаче бил бизнес, който не след дълго Иса осъзнал, че започва да се замира. Компанията обаче успява да се нагоди към промените и започва да произвежда части за производителя на автомобилни аларми Steal Stoppers.

Инвестирайте в компании, които решават проблеми

Steal Stoppers имала собствени финансови проблеми и била получила заем от Иса. Заем, който собственикът на Steal Stoppers не успял да изплати, и така Иса поел контрол над компанията.

Случва се така, че през 80-те години е отчетен един от най-големите скокове в автомобилните кражби.

За инвеститорите, компаниите, на които не им се налага да убеждават клиентите защо имат нужда от техния продукт, разполагат със страхотно конкурентно предимство. Така не след дълго Иса вече продава продукти на Steal Stoppers на компании като Ford, Toyota, Rolls Royce, BMW и General Motors.

Ако не си първи, си в по-добра ситуация

В своя реч Малкълм Градуел обяснява, че няма голямо предимство от това да си първи, защото в много случаи е по-добре да се появиш след това и да бъдеш иноватор вместо създател, тема, с която инвеститорите в технологични компании би трябвало да са за познати.

Вижте още: Откриха нов тайнствен милиардер

През 1985 г. Иса продава Steal Stoppers и основава Directed Electronics, която започва да прави по-добри автомобилни аларми.

Иса се впуска в това ново начинание с убеждението, че колите имат нужда от нещо повече от аларма. Те имат нужда от истински спирачки за крадци. Той прави точно това, създавайки запазената марка на компанията – популярната автомобилна аларма Viper.

Иса продава контролния си пакет в компанията на Trivest Inc през 2001 г., след като е избран за Конгресмен. Directed Electronics продължава дейността си и в момента е собственост на Charlesbank Capital Partners.

Историята на Дарел Иса е невероятна, а инвеститорите по цял свят трябва да не забравят да поемат премерен риск, да инвестират в силни компании, които предлагат прости решения на толкова прости проблеми и винаги да избират да бъдат иноватори вместо изобретатели.