Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average приключи при нов исторически рекорд в края на миналата седмица. В същото време широкият щатски индекс S&P 500 също е на няколко пункта от достигането на нова най-висока в историята си стойност.

На фона на повишението на индексите инвеститорите продължават да купуват и щатски държавни облигации, които също поскъпват.

Така инвеститорите си задават въпроса колко дълго може да се задържи тази стиуация и кой актив ще започне пръв да поевтинява?

Спроед Чад Морганлендер от Washington Crossing Advisors, първи възходящия си тренд ще пречупят облигациите.

„Смятам, че лихвите ще започнат да се повишават с подобряването на икономическата обстановка през второто тримесечие“, коментира Морганлендер, цитиран от Bloomberg. “Смятам, че лихвите по 10-годишните облигации могат да се повишат до около 2.85-2.95“, допълва още специалистът.

Традиционно цените на облигациите и лихвите по тях се движат в противоположна посока.

Признаци за ускоряване на ръста на щатската икономика биха били повишаване на нивото на заетостта над 300 000 на месец (на фона на 288 000 през април), по-висока кредитна активност на домакинствата и начално жилищно строителство при ниво от 1.2 милиона на годишна база (спрямо 946 000 през март).

Въпреки повишението на лихвите, специалистът е позитивно настроен по отношение на представянето на акциите. Според него водещите индекси ще добавят нови 7 до 8% към стойността си спрямо настоящите нива.

Лихвите по 10-годишните облигации се движат между 2.56 и 2.82% през последните месеци, което кара други анализатори да не са толкова оптимистични за повишението им поне в краткосрочен план.

„Трудно е да се спори, че лихвите по 10-годишните облигации ще се повиши от настоящите им нива“, коментира Марк Нютон, технически анализатор в Greywolf Execution Partners. „Това не означава обаче, че подобно повишение ще стане реалност скоро“, допълва още специалистът.