Бил Грос е известен като „кралят на облигациите“. След слабо представяне през първите пет месеца, откакто е начело на Janus Capital Group Inc., Грос се представя добре през изминалия месец, подпомогнат от залога си за край на поскъпването на долара спрямо еврото.

Управляваният от Грос облигационен фонд е донесъл 2.4% на инвеститорите през изминалия месец вследствие на залога му, че щатските държавни облигации ще поскъпнат и разликата в доходността между щатските и европейските облигации ще се стесни.

Поскъпването на еврото през изминалите няколко месеца допринесе за слабото представяне на Грос през първите пет месеца на годината, когато той се представи по-зле от 68% от своите конкуренти.

В специално интервю Грос заяви, че от няколко месеца залага на това, че доларът ще спре да поскъпва. Неговите очаквания са напълно противоположни на консенсусните мнения на специалистите за по-нататъшен силен долар и дори паритет на долара спрямо еврото.

„Не мисля, че е сделката на века или сделката на десетилетието, но смятам, че е сделката на годината“, коментира Грос. „Търпението през последните два три месеца е възнаградило инвеститорите“, допълва още той, цитиран от Bloomberg.

Фондът Janus Unconstrained е донесъл доходност за инвеститорите от 1.1%, откакто Грос застана начело. За сравнение, предходно управляваният от Грос фонд - Pimco Unconstrained Bond Fund, с активи на стойност 9.8 млрд. долара, е донесъл на инвеститорите доходност от под 0.1%.

През изминалия месец фондът на Грос се е представил по-добре от 99% от конкурентите си, според данни на Morningstar Inc.

За повечето инвеститори един или шест месеца са твърде кратък период за оценката на един фонд. Институциите, като пенсионните фондове например, изискват три- или дори петгодишен период на доходност, преди да вземат решение за инвестиции в нов мениджър.

За Грос обаче възстановяването е критично, след като неговият фонд регистрира първи отлив на капитал през февруари, откакто той застана начело.