Кралят на облигациите Бил Грос, ръководител на Janus Capital, смята, че поскъпването на 10-годишните немски държавни облигации и понижаващите се лихви по тях предоставят невероятна възможност за инвеститорите да заложат на тяхното поевтиняване.

Виж още: Централните банки отидоха твърде далеч, според Бил Грос

Лихвите по 10-годишните немски облигации са при нива от 0.94% годишно към вчерашна дата.

Трейдърите наливат средства в облигации на Германия, откакто ЕЦБ обяви намеренията си да провежда стимулираща политика, подобна на тази на САЩ – на обратно изкупуване на държавен дълг. Целта е да се държат нивата на лихвите при ниски стойности, което да стимулира икономиката на еврозоната.

„Единственият върпос е кога“, коментира Бил Грос по време на интервю пред финансовото издание CNBC. „Скъсяването на немски облигации със сигурност е сделка, която няма да ви струва нищо в краткосрочен план, предвид на ниските лихви. В същото време е налице потенциал за реализиране на доходност от 10 или 15% през следващите една-две години“, коментира още Грос.

Грос управлява фонда Janus Global Unconstrained Bond Fund с активи на стойност 1.5 милиарда долара. Той е донесъл възвръщаемост от 2.05% от началото на годината, като е изпреварил индекса, с който се сравнява, с 0.16 процентни пункта.

Грос смята, че най-лесният начин да се скъсят немски облигации е да се купи неговия фонд. Мнението на Грос доста се доближава до това на Дъг Кас от Seabreeze Partners Management, изразено преди около седмица.

„Лихви, близки до нулевите стойности и дори отрицателни в Европа, е балонът на всички инвестиционни балони, превишавайки дори този при Nasdaq отпреди 16 години“, коментира Кас в писмо към клиентите си от 15 април.

„Запомнете думите ми. Ще изкарам цяло състояние от скъсяване на тези облигации в един момент и това най-вероятно ще се случи по-скоро рано, отколкото късно“, допълва още Кас.