При последната си среща през декември на миналата година Фед повиши нивото на лихвите за първи път от девет години насам. Ето какво инвеститорите могат да очакват и какво да не очакват от предстоящата среща на резерва през тази седмица.

Фед едва ли ще повтори повишението на лихвите от 25 базисни пункта. Това би инициирало сериозна волатилност на фондовите пазари в момент, в който са налице доказателства за силно забавяне на китайската икономика.

Вижте още: Доларът е близо до пик, според Бернанке

Тревожни са и последните данни за състоянието на водещата световна икономика, дошли по направление на продажбите на дребно и пазара на имоти.

Наскорошната силна волатилност на финансовите пазари е друг фактор, който със сигурност ще спре резерва от поредно повишение на лихвите през тази седмица. Световните борси загубиха около 3 трилиона долара пазарна капитализация само от началото на годината.

Инвеститорите обаче не бива да очакват, че Фед ще промени политиката си на нормализиране на лихвите.

Някои специалисти дори се обявиха за намаляване на лихвите и възстановяване на програмата за обратно изкупуване на активи. Това няма да се случи.

Фед е наясно, че промяна на курса на лихвената политика би показала неговата отчаяност и може да доведе до паника на пазарите.

От резерва най-вероятно ще отчетат влошаването на средата и пазарната волатилност, като е възможно да споменат и забавянето на икономиката в Китай. Това най-вероятно ще е знак за инвеститорите за намаляване на агресивността по отношение на повишението на лихвите.

Почти е сигурно, че Фед няма да даде ясни сигнали относно следващото повишение на лихвите. Вместо това е много вероятно от резерва отново да заявят, че следят данните за състоянието на щатската икономика и пазара на труда от близо.

Налице са сериозни индикации за повишаване на различията между участниците в комитета по парична политика. Липсата на консенсус най-вероятно ще се прояви с пълна сила в изявлението на Джанет Йелън.