Решението на Великобритания да напусне ЕС е „отприщило“ криза на финансовите пазари, подобна на тази от 2007 и 2008 г., коментира Джордж Сорос пред Европейския парламент днес.

„Такава се развиваше леко по лека, но брекзитът я ускори. Много е вероятно това да поднови дефлационните трендове, които вече вървяха към промяна“, коментира още инвеститорът милиардер.

Сорос стана известен именно със залога си срещу британската централна банка през 1992 г., който му донесе печалба в размер на един милиард долара. Големият залог на Сорос до голяма степен доведе до девалвацията на паунда и накара Великобритания да напусне европейския валутен маханизъм.

„Трудното презимяване“ на Китай, което вече на практика е неизбежно, според Сорос, ще е друг фактор, който ще предопредели изпадането в нова криза. Дълговата ситуация в Китай в момента много наподобява тази в САЩ преди осем години, смята още гениалният инвеститор.

Междувременно банковата система на Континентална Европа още не се е възстановила напълно от финансовата криза и ще бъде подложена на жесток тест в момента, според експерта.

„Знаем какво трябва да бъде направено. За съжаление, политическите и идеологически разногласия в рамките на еврозоната пречат това да бъде направено“, коментира още Сорос, визирайки използването на Европейския механизъм за стабилизиране.

Сорос бе един от хората, които предупредиха преди референдума, че паундът може да загуби над 20% от стойността си при потенциално излизане на страната от границите на ЕС.

С гласуването на референдума тази теза става много реална. „Лирата поевтиня, Шотландия заплашва да се отцепи, а много от хората, които гласуваха за напускането, започват да осъзнават какво ги очаква в личен и професионален план".

Еврозоната изостава зад другите глобални региони по отношение на възстановяването след последната финансова криза.

„Философията на немските законодатели обаче стои на пътя на ефективния отговор – изготвяне на бюджет на еврозоната, който да е с адаптивни антициклични механизми“, смята мениджърът.