Кои храни поскъпнаха или поевтиняха до септември
Четири от основните хранителни продукти на българина се продават на над 30% по-високи цени спрямо началото на 2016 г., сочи справка на Profit.bg на база данни от Държавната комисия по стоковите борси и тържища.
Най-голямо оскъпяване се наблюдава при лимоните, продаващи се, по цени на едро, на 2.66 лв./кг, което е с 55.5% повече спрямо девет месеца по-рано.
По-скъпо купуваме и леща (+39.56% до 3.14 лв./кг), захар (+34.48% до 1.56 лв./кг) и картофи (+31.25% до 0.63 лв./кг).
Сериозен ръст има и в цените на лука и трайните варено-пушени салами, които можем да закупим на едро на цени от 0.68 и 9.26 лв./кг, което е с респективно 23 и 15% повече спрямо 1 януари.
Олиото и бананите достигат до нас с 5% по-скъпо спрямо края на 2015 г., като днес цените им вече са 2.02 лв./л и 2.19 лв/кг.
Сезонността се наблюдава най-вече при краставиците и доматите, които са по-евтини с 51 и 28 на сто, до 1.08 и 1.46 лв./кг, докато кренвиршите поевтиняват с повече от 30%, до 3.17 лв. за килограм.
Двуцифрен спад има и в цените на фасула и зелето, поевтинели със съответно 21 и 15%, до нива от 3.20 и 0.66 лв./кг.
По-евтино по цени на едро можем да закупим също така и кашкавал и ориз, загубили по над 9%, до 9.60 и 1.90 лв./кг., както и брашно, чесън и моркови, продаващи се на нива от около 5% по-ниско спрямо края на миналата година.
Около 4% спад има още при замразеното пиле, кравето сирене и ябълките.
* Данните са на ДКСБТ. Изчисленията са за цени, за които има данни към края на 2015 г.