Наскоро ЮНЕСКО публикува доклад за състоянието на някои свои известни обекти, които са застрашени от изчезване.

Сред проблемите, които стоят пред тях, са заплахи, като ерозия на почвата, липса на вода, лошо управление на земите и много други. Комитетът за световно наследство изготвя доклади за опазването на тези места, за да може да предложи начини за по-добра защита и съхранение.

Туризмът може да навреди на световните чудеса, но също така може да им помогне, когато се организира и се прави отговорно.

Предлагаме ви 10 места, заплашени от изчезване, които е добре да посетите сега, защото след няколко години може да е късно.

Защитена зона Нгоргороро, Танзания

Тези широки отворени равнини са важен миграционен път за животни, като зебра и дива коза. Тук е и домът на най-голямата калдера в света.

Мястото е под заплаха заради измиране на растителни видове, лошо управление, изграждане на транспортна инфраструктура и други.

Резерват Бариерен риф, Белиз

Втората по големина рифна система в света е дом на застрашени видове. На сушата този резерват се отличава с буйни мангрови гори.

Под заплаха е заради побеляване на коралите, инвазия на чужди морски видове, преобразуване на земя и други.

Потоси, Боливия

Този регион в южната част на Боливия някога е бил най-големият индустриален комплекс в света благодарение на изобилието от сребърна руда, според ЮНЕСКО.

Днес можете да посетите кварталите, където работниците са живели преди повече от 400 години. Под заплаха е заради плана за управление, мините и замърсяването на водите.

Нан Мадол, Микронезия

Останки от дворци, храмове, гробници и домове са характерни за тези 100 странни островчета в западния Тих океан. Експертите смятат, че площадките са построени между 1200 и 1500 г.

Мястото е под заплаха заради ерозията, безотговорния туризъм, правната рамка и системи за управление.

Катедралата Баграти и манастил Гелати, Грузия

Тези исторически сгради са отличен примери за средновековна архитектура, казват от ЮНЕСКО. Обърнете внимание на изящните мозайки и стенописи в манастирския комплекс, някои от които датират от XII век.

Под заплаха са заради лошо управление и изграждане на съоръжения за посещения.

Национален парк Евърглейдс, САЩ

Тези субтропични влажни зони се появяват в края на последната ледникова епоха. Те са истинска страна на чудесата заради мангровите дървета, птиците и влечугите, които се разхождат в блата и заливи.

Под заплаха е заради стопанисване, инвазия на чужди сладководни видове, бури, замърсяване на повърхностните води, водна инфраструктура.

Национален парк Ниоколо-Коба, Сенегал

Тук можете да видите антилопи, шимпанзета, лъвове, леопарди и слонове по време на посещение в този национален парк на буйните брегове на река Гамбия.

Под заплаха е заради лошо стопанисване и пресушаване на водите.

Средновековни паметници в Косово

Този очарователен обект се състои от два манастира и две църкви, известни със своите картини и стенописи, отлични примери за уникален балкански стил на изкуството. Под заплаха е поради граждански безредици, правната рамка, системите за управление.

Природен резерват Mount Nimba, Кот д'Ивоар и Гвинея

ЮНЕСКО нарича този забележителен резерват "истинска водна кула", защото е пълна с естествени извори и се издига над заобикалящата савана. Уникална гледка са шимпанзетата, използващи камъни като инструменти в гъстите гори.

Под заплаха е заради промените в местното население и общността, незаконни дейности, преобразуване на земята, системите за управление.

Дъждовните гори на Ацинанана, Мадагаскар

Мадагаскар се отделя от другите земни маси преди повече от 60 милиона години, оставяйки редки растителни и животински видове да се развият сами тук.

Тези дъждовни гори съставляват източната част на острова. Под заплаха е от пожари, управление, незаконни дейности, преобразуване на земя, лов.