Идеята, че предприемачите трябва да работят по цели нощи и никога да не вземат почивен ден, за да успеят, е остаряла, според Джак Дорси.

Всъщност, тази нагласа често води до бърнаут, казва главният изпълнителен директор на Twitter и Square.

“Предпочитам да оптимизирам, така че да направя всеки час или всяка минута смислена, отколкото да използвам максимален брой часове или минути за работата по нещо,” казва Дорси, цитиран от CNBC.

“това е така, защото разбрах, че максимизирането на времето отнема от качеството във времето, с което наистина разполагам.”

43-годишният милиардер обяснява, че когато човек е “прекалено категоричен относно това, че трябва да се работи по всяко време,” е по-трудно да бъде самоосъзнат и да обръща внимание на света около него или нея. Самоосъзнаването е личностна черта, на която той приписва големите си успехи.

Много хора смятат, че “успехът означава, че работя по 20 часа на ден и спя по четири — защото съм чел, че това прави Илон Мъск,” казва Дорси.

Според него обаче това са “глупости.” (Главният изпълнителен директор на Tesla е казвал, че понякога работи по 80-90 часа на седмица и дори е стигал до 120, което той нарича “откачено.”)

Дорси е намерил начин да вписва саморефлексията в своя ден, така че да използва по най-добрия начин времето, което прекарва в работа.

Преди служителите на Twitter и Square да започнат работа от вкъщи заради COVID-19, денят за Дорси обикновено започвал в 5 часа с медитация, казва той.

След това той пиел кафе и ходел пеша по около 8 км до работа, което му отнемало час и 20 минути. Той твърди, че обикновено слуша някой подкаст или аудио книги докато ходи, за да може да научава нови неща.

“Най-важното нещо за сутринта е, че съм медитирал, което успокоява разума, натоварил съм се физически и съм научил нови неща само за кратък период от три часа преди началото на срещата ми,” казва Дорси.

Бил Гейтс и Джак Дорси препоръчват една и съща книгаВъпросът не е да спрете да се притеснявате, каза Бил Гейтс, а да знаете за какво точно да се тревожите и в каква степе

Тази поредица от действия също така засилва самочувствието му: “Вече съм надвил деня,” казва той. “Денят може да е ужасен, а аз се чуствам сякаш вече съм направил толкова много неща за себе си, че съм имал изцяло друг ден.”

След началото на работния ден Дорси казва, че се опитва да се отърве от всички неща, които отвличат вниманието. “Успявам да свърша толкова много неща, че времето сякаш се забавя, така че един час ми се струва сякаш са три,” допълва Дорси.

“Можете да направите това време наистина гъвкаво, ако наистина разберете как да се концентрирате върху него.”

В миналото Дорси е казвал, че се храни само на вечеря седем дни в седмицата, така че да не бъде прекъсван от закуска или обяд.

“Открих, че успявам да свърша толкова много неща през тези период на глад, защото съм много концентриран и усещам, че имам повече време да мисля и да работя в конкретния момент,” казва Дорси през 2019 г.

Някои проучвания с мишки сочат, че гладуването може да подобри познавателните способности и евентуално да защити мозъка срещу невродегенеративни заболявания, но има нужда от още изследвания, за да се установи дали това е безопасно за хората. Нещо повече, ако човек чувства глад по време на периодите, в които не се храни, това може да навреди на способностите му да взема решения, да мисли и да се концентрира.

Дорси разделя деня си така, че да отдели време и на двете си компании - Twitter сутрин, а Square следобед и вечер. В края на един типичен за него ден Дорси се прибира у дома, приготвя си вечеря и разпуска.

Някои подробности около навиците на Дорси са преувеличени за средностатистическия човек, но в края на деня той се връща до един въпрос, който важи за всички и за който той често пише в своя дневник. “Какво научих днес?”