Доколко обръщате внимание на ноктите си?

Може би си правите маникюр или ги лакирате, но отделяте ли някога минута, за да ги прегледате?

Цветът на ноктите може да говори за състоянието на здравето ви, така че си струва да се загледате в тях и да видите дали има нещо необичайно.

Жълти нокти

Това най-вероятно е признак на гъбична инфекция или началото на такава. Много рядко може да е признак на синдром на жълти нокти – рядко заболяване, засягащо белите дробове и лимфната циркулация.

Зелени нокти

Зелените нокти може да са признак на бактериална инфекция с псевдомонас, която може да бъде придружена от лека лоша миризма – много хора живеят с тази инфекция без никакви проблеми, но тя може да се развие, така че все пак е добре да посетите лекар.

Възможно е също така да е признак на кандида, която лесно може да се лекува с медикаменти без рецепта от фармацевт.

Кафяви нокти

Този цвят често се дължи на оцветяване, било то от никотин или лак за нокти. Може да се появи и след химиотерапия.

Бели нокти

Белите петна по ноктите могат да означават ниски нива на кръвен протеин или в най-лошите случаи бъбречна недостатъчност - но е изключително малко вероятно това да е първият признак. Множество бели успоредни линии могат да се дължат на лош маникюр. И, разбира се, белите петна могат просто да бъдат причинени от травма.

Бели или жълти връхчета

Това може просто да се дължи на травма на ноктите или е често срещано при хора, които страдат от псориазис. Може също да е признак на гъбична инфекция, която трябва да се лекува, преди да се разпространи.

Наполовина бели и наполовина кафяви

Това са така наречените „половина и половина“ нокти и могат да бъдат признак на бъбречна недостатъчност. Консултирайте се с личния си лекар за повече информация.

Син нокът

Синият оттенък на нокътя често може да бъде страничен ефект от тетрациклиновите антибиотици или признак на недостатъчна оксигенация на кръвта.

Лилав нокът

Това е знак за нещо, което се случва под нокътя – може да има хематом – кръвен съсирек.

Тъмно петно

​​По-тъмните зони понякога могат да означават меланом под нокътя или възможна травма.

Чисто бели нокти и прилежаща кожа

Това често се случва при хора, които имат витилиго – състояние, при което кожата губи пигмент в резултат на автоимунно състояние.