Чатботът Bard на Google вече може да ви помага със задачи, свързани с програмирането. От технологичния гигант обявяват, че въпросите, свързани с кодирането, са били едни от най-често задаваните от потребителите.

Затова и сега Bard вече може да се похвали с възможности да генерира, отстранява грешки и обяснява код на 20 езика за програмиране, включително C++, Java, JavaScript и Python, посочва Engadget.

Чатботът на Google разполага и с интеграция с други продукти на компанията и може да експортира код в Colab, облачна среда за работа с Python, както и да помага на потребителите да пишат функции за Sheets.

Освен че може да генерира код, Bard вече може да предоставя и обяснения за фрагменти от него. Това би могло да бъде особено полезно, ако тепърва започвате да изучавате програмирането, тъй като ще ви покаже защо даден блок има този изход, който има, посочва специализираната платформа и добавя:

„И да, Bard вече може да ви помогне да отстраните грешки в код, който не работи точно както искате“.

ChatGPT е навсякъде, но откъде идва? Историята на една технологияОсновите на технологията на големите езикови модели са поставени още през 80-те години на миналия век


Google признава, че на този етап Bard може да „изплюе“ код, който "не дава очаквания резултат", или непълен такъв. Затова и от технологичния гигант съветват тези, които ще решат да използват чатбота в тази посока, първо да проверят няколко пъти и да тестват отговорите му.

Ако установите, че в кода има грешка, трябва просто да въведете командата: "Този код не работи, моля, поправете го". И Bard ще се поправи, казват още от Engadget.

Но платформата може да е полезна и за напреднали програмисти, тъй като тя е способна да оптимизира кода, като го направи по-бърз или по-ефективен.

Технологичният гигант отвори достъпа до своя чатбот с изкуствен интелект през март, но все още Bard има да извърви много път, за да достигне популярността, на която ChatGPT се радва към днешна дата. Изкуственият интелект на OpenAI също може да пише и подобрява съществуващ код на няколко програмни езика, но Google непрекъснато подобрява Bard и в други посоки, включително чрез новия си езиков модел PaLM.

Компанията оставя на пауза важен инфраструктурен проект

Но докато Google може да се похвали с успехи на софтуерния терен, то компанията-майка на технологичния гигант – Alphabet, обяви, че работата по дълго планирания 80-акров кампус в Сан Хосе може би ще бъде спряна. Поне засега.

Според източници на CNBC компанията е ограничила екипа си за разработване на кампуса като част от мащабните съкращения от януари и е замразила строителството, без да съобщава кога той евентуално ще бъде продължен.

Битката за AI: Всички се състезават, Apple мълчи. Но докога? Kомпанията обича да изчаква новите технологии да узреят и след това да се включи със своя собствена версия, но в случая ще ѝ се наложи да промени плана си


В изявление за Engadget от компанията казват, че искат офисните помещения да отразяват "бъдещите нужди" на бизнеса, хибридните заетост и общността като цяло. Google все още определя "как най-добре да продължи напред" с кампуса в Сан Хосе, но е "ангажирана" с дългосрочното си развитие в тази локация, добавя пред технологичния сайт от организацията.

След дълги години на преговори и проектиране Downtown West получава одобрение през 2021 г., след като от технологичния гигант правят редица отстъпки, в това число 15 000 жилищни единици в Силициевата долина и 200 млн. долара в подкрепа на общността. Не на последно място, в договора е включена и клауза за отделяне на повече от половината от кампуса за обществени нужди.

Реалното строителството трябваше да започне по-късно тази година и да отнеме от 10 до 30 години.