Правителството на Обединеното кралство явно не смята да стои със скръстени ръце, докато основополагащи модели за изкуствен интелект като ChatGPT разширяват популярността си с всеки изминал ден.

Премиерът Риши Сунак и министърът на технологиите Мишел Донелан обещаха да предоставят над 100 млн. пауна за създаване на работна група, която да работи с тази технология на бъдещето, пише Engadget. Екипът ще разработва изкуствен интелект, който в идеалния случай ще направи страната "конкурентоспособна в световен мащаб", и ще работи в тясна връзка с индустрията, за да направи тези системи по-безопасни и по-надеждни.

Работната група е вдъхновена от звеното за производство на ваксини срещу COVID-19 от разгара на пандемията, като групата ще докладва директно на министър-председателя и на министъра на технологиите, а председателят ѝ ще бъде обявен това лято.

ChatGPT е навсякъде, но откъде идва? Историята на една технологияОсновите на технологията на големите езикови модели са поставени още през 80-те години на миналия век


Финансирането идва заедно с около 1,1 млрд. долара в бюджета на Обединеното кралство, предназначени както за екзамащабен суперкомпютър, така и за специални ресурси за изследвания в областта на изкуствения интелект, припомня още технологичната информационна платформа.

В крайна сметка Обединеното кралство иска да разполага със "суверенна" технология за изкуствен интелект, която да стимулира икономиката, като същевременно избягва етичните и техническите капани, които накараха някои експерти да призоват за шестмесечна пауза на експериментите. Такива модели понякога могат да бъдат неточни или да проявяват странно поведение, като например да отказват да отговарят на въпроси или дори да критикуват потребителите. В същото време обаче технологията може да даде много предимства в медицината, обществените услуги и борбата с изменението на климата, например.

До известна степен Обединеното кралство и към днешна дата има сериозно присъствие в областта на изкуствения интелект. Базираният предимно в Лондон екип на Google DeepMind например провежда множество авангардни изследвания с технологията. Въпреки това най-модерните системи в последно време идват предимно от САЩ - ChatGPT е дело на американската OpenAI.