Лятното рали на Уолстрийт започна да се охлажда, след като S&P 500 се понижи умерено за втора поредна седмица.

В петък широкият индекс загуби 0,1%, а Dow Jones Industrial Average добави 0,3%.

Технологичният Nasdaq Composite се представи най-зле сред основните индекси, падайки с 0,7% до едномесечно дъно.

Доходността на държавните облигации се повиши в петък, като тази на референтните 10-годишни облигации достигна 4,166% от 4,081%.

Инфлацията отново е на фокус, като данните изпращат на инвеститорите противоречиви сигнали.

Доклад от петък показа, че цените на едро се покачват спрямо равните стойности през юни, предизвиквайки известна загриженост след по-обнадеждаващия индекс на потребителските цени за юли от предишния ден.

Показателят на потребителските настроения на Мичиганския университет за август се е понижил, но според проучването американците очакват малко по-ниска инфлация през следващата година. Икономистите следят отблизо тези нагласи, вярвайки, че потребителските очаквания за по-високи цени могат да подхранват допълнително инфлацията.

„Увеличението на цените на едро служи като напомняне, че зависимият от данни Фед не е готов да обяви победа в кампанията си за потушаване на инфлацията“, каза Куинси Кросби, главен глобален стратег в LPL Financial.

S&P 500 отстъпва след доклада за повишаването на цените на едро в САЩИндексът на производствените цени се е повишил с 0,3% през юли спрямо предходния месец

Акциите на технологичните компании, които доминират пазарите от началото на годината, губят инерция, посочва The Wall Street Journal.

Nvidia например се понижи с 3,6% в петък, а на седмична база акциите на производителя на чипове падат с 8,6% - без лоши новини, които да причинят движението надолу. Това е най-стръмният седмичен спад за акциите на Nvidia от септември миналата година, посочва CNBC. Все пак акциите на Nvidia са нараснали със 180% тази година, побеждавайки всеки друг член на S&P 500, което я направи петата най-ценна компания в САЩ след технологичните гиганти Amazon, Apple, Microsoft и Alphabet.

Може ли Nvidia да запази лидерството си в индустрията на AI чиповете? Все повече големи и малки компании се стремят да се възползват от възхода на инструменти като ChatGPT

На другия полюс бяха акциите на UBS в САЩ, които поскъпнаха с 5,6%, след като швейцарският кредитор заяви, че вече не се нуждае от правителствена подкрепа от 10 милиарда долара за спешното поглъщане на Credit Suisse.

На фона на съобщението на UBS, че вече не се нуждае от споразумението за защита от загуби, швейцарското правителство обяви, че националният бюджет на страната и данъкоплатците в Швейцария вече не са изложени на риск от покриването на евентуални финансови загуби след банкрута на Credit Suisse.

UBS се отказа от държавна гаранция от над 10 милиарда долараЗащитата имаше за цел да застрахова UBS срещу загуби от над 5 милиарда швейцарски франка след сделката за спешно спасяване на Credit Suisse

В Европа индексите се понижиха, като Stoxx 600 приключи сесията надолу с 1,1 на сто, като всички сектори бяха на отрицателна територия.

Японските пазари бяха затворени за празник.

Индексът Shanghai Composite падна с 2%, след новината, че обемът на новите банкови заеми в Китай се понижава през юли в сравнение с предходния месец на фона на влошаването на други ключови кредитни показатели.

Китайските банки са отпуснали през миналия месец нови заеми в размер на 345,9 милиарда юана (47,82 милиарда долара), което представлява понижение с 89% спрямо юни, сочат огласените вчера данни на Народната банка на Китай.

Втората икономика в света изпада в дефлацияВъзстановяването на китайската икономика се забави след добрия старт в начало през първото тримесечие

Спадът в кредитирането в Китай през юли обикновено е обусловен от сезонни причини, но през тази година неговият срив идва на фона на други негативни данни от последните дни, които показаха, че втората по големина икономика в света е изпаднала в дефлация през миналия месец, а износът и вносът са намалели рязко. Това засилва натиска върху управляващите в Пекин да предприемат по-решителни мерки за стимулиране на икономиката на страната, посочва Reuters.

На енергийните пазари цените на петрола се повишиха, като сортът Брент поскъпна с 0,5% до 86,81 долара за барел.