По-горещ от очакваното доклад за инфлацията в САЩ доведе до срив на борсовите индекси в американската търговска сесия във вторник и предизвика притеснения колко скоро Федералният резерв ще започне да намалява лихвените проценти.

Търговията в САЩ беше най-лошата за акциите в ден на публикуване на индекса на потребителските цени от 2022 г. насам, според Dow Jones Market Data.

Технологичният Nasdaq Composite загуби 1,8%.

Dow Jones Industrial Average се понижи с 1,4%, или около 525 пункта.

Бенчмаркът S&P 500 падна с 1,4%, поведен надолу от всичките 11 сектора.

Най-слабо се представиха акциите, възприемани като особено чувствителни към лихвените проценти. Russell 2000, обхващащ малките и средни компании, се понижи с 4%. Регионалният банков индекс KBW Nasdaq падна с 4,5%, докато секторът на недвижимите имоти в S&P 500 се понижи с 1,8%.

Инфлацията в САЩ е над очакваното за януари, оправдава предпазливия ФедИндексът на потребителските цени се е увеличил с 0,3% за месеца и с 3,1% на годишна база

Доходността на референтните 10-годишни съкровищни облигации на САЩ, която се покачва с падането на цените им, се установи на 4,315% спрямо 4,170% в понеделник следобед. Доходността на 2-годишните държавни облигации се повиши до 4,654%.

На стоковите пазари фючърсите на американския суров петрол се покачиха до 77,87 долара за барел.

Фючърсите върху златото се установиха на 1992,90 долара за тройунция, падайки за четвърта поредна сесия.

Данните за инфлацията в САЩ се отразиха и на европейските борси, като Stoxx 600 регистрира намаление с 1%. Най-губещи в края на сесията се оказаха книжата на компаниите от технологичния сектор, които спаднаха с 2,7%, следвани от акциите на финансовите дружества, загубили 1,7%.

Борсовите индекси в САЩ постигат рекорди. Колко всъщност са скъпи акциите?Пет популярни модела за оценка

Основните борсови индекси се повишиха през последните месеци поради залозите, че работата на Фед за укротяване на инфлацията е почти свършена и централната банка скоро ще се насочи към намаляване на лихвите. Докладът от вторник охлажда тези надежди.

Потребителските цени са се повишили с 0,3% през януари спрямо месец по-рано, съобщи Министерството на труда. Основните цени, мярка, която изключва променливите категории храна и енергия, са се повишили с 0,4%.

В началото на годината много инвеститори очакваха Фед да намали лихвените проценти до шест пъти, въпреки че служители на централната банка сигнализираха, че три намаления са по-вероятни.

Трейдърите на лихвени деривати сега виждат 8,5% шанс Фед да намали своя референтен лихвен процент на срещата си през март, което е спад от 16% в понеделник, според инструмента FedWatch на CME. Шансовете за намаление през май са около 36%, спрямо 52% в понеделник.

Великолепната седморка съперничи на четирите най-големи икономики в ЕвропаЗнак ли е това за надценяване?

S&P 500 все още е нагоре с 3,8% за 2024 г., а за февруари расте с 2,2%. На този фон инвеститори и стратези смятат, че разпродажбата във вторник не предвещава по-дълбок спад.

Разбира се, все още нищо не е обещано от Фед. Инвеститорите не трябва да третират бързото понижение на лихвите като предрешен резултат, посочва The Wall Street Journal. Оптимизмът това да се случи помогна за повишаване на индекса Nasdaq-100 с 24% между началото на ноември и затварянето в понеделник. Оценките в тази част от пазара – големите технологични компании – вече изглеждаха еуфорични, така че малка доза предпазливост на този етап може да се окаже полезна.

Освен това т. нар. Великолепната седморка не е Америка. Цялостната перспектива за икономиката на САЩ - изненадваща устойчивост на растежа на работните места, съчетана с охлаждаща се инфлация - остава непроменена. Това едва ли е фон, който трябва да накара инвеститорите да натиснат паник бутона, посочва още WSJ.