U.S. News and World Report наскоро публикува годишната си класация на градовете в САЩ с най-добро качество на живот.

Те са класирани въз основа на няколко основни фактора - ниво на престъпност, качество на образованието, благосъстояние, индекс на пътуващите, качество и достъпност на здравеопазването, индекс на качеството на въздуха и констатациите на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации. В доклада се отбелязва, че за класирането на градовете са използвани данни от обществено проучване, проведено през март 2023 г.

Въпреки че Флорида е синоним на добро място за пенсиониране в САЩ, нито един град в слънчевия щат не успява да се класира в топ 10, според U.S. News and World Report. Най-добрият град в САЩ по отношение на качеството на живот е Ан Арбър, Мичиган с оценка 7,9. Повече от 90% от жителите на града живеят на по-малко от 10 минути от обществен парк, сочи изследването на U.S. News and World report.

В доклада от проучването на SmartAsset за 2023 г. се казва още, че през 2022 г. в Ан Арбър населението от поколението Z - тези на възраст от 18 до 24 години - нараства най-бързо. Броят на представителите на тази група в града е нараснал с 26,4%. Те съставляват 35,9% от цялото население.

В Ан Арбър се намира Мичиганският университет, който е един от най-големите работодатели там. Градът се счита и за част от района на Голям Детройт и се намира на по-малко от час път с кола от центъра на индустриалния център. Разходите за живот там са с 4% по-високи от средните за страната, според PayScale. Средната стойност на жилищата в Ан Арбър е 471 650 долара, което е ръст от 5,7% на годишна база, според Zillow.

Ето ги и 10-те най-добри града в САЩ по отношение на качеството на живот: Ан Арбър, Мичиган, Боулдър, Колорадо, Мадисън, щата Уисконсин, Сан Хосе, Калифорния, Портланд, щата Мейн, Бостън, Масачузетс, Грийн Бей, щата Уисконсин, Хартфорд, Кон, Рочестър, Ню Йорк, Трентън, Ню Джърси

Както става ясно от класацията, Боулдър е град № 2 в САЩ по качество на живот с резултат 7,7. Той разполага с повече от 60 парка и 250 километра туристически пътеки. Центърът на Боулдър е пълен с ресторанти и барове, а откритият търговски център Pearl Street Mall се смята за популярна дестинация за пазаруване.

Подобно на Ан Арбър, Боулдър също е обявен за град с един от най-големите ръстове сред населението от поколението Z, според SmartAsset. През миналата година в града са се появили 23,4% нови представители на поколението Z. Те формират около 33,2% от цялата популация.

Боулдър се намира на около 40 километра северно от столицата на Денвър - Колорадо, и е дом на най-големия кампус на Университета на Колорадо.

Средната стойност на жилищата в Боулдър е 958 651 долара, което е спад от 1,3% за последната година, според Zillow.