Чудили ли сте се някога за какво си говорят кокошките? Те са доста комуникативни, а, оказва се, че тяхното на пръв поглед безцелно кудкудякане не е случайно. Това е сложна езикова система. Тези звуци са техният начин да взаимодействат със света и за изразяването на радост, страх и изпращането на социални сигнали помежду си.

Подобно на човешкия език, този на кокошките варира в зависимост от възрастта, средата и изненадващо - от нивото на опитомяване, което дава представа за техните социални структури и поведение. Разбирането на тези вокализации може да промени подходите към отглеждането на домашни птици, като подобри благосъстоянието и качеството на живот за тях.

Dalhousie University провеждаме изследвания, които използват изкуствен интелект, за да разкодират езика на кокошките. Това е проект, който е напът да революционизира разбирането на тези пернати и техните методи на комуникация, предлагайки прозорец към птичия свят, който досега е бил затворен за човека.

Кокоши преводач

Използването на изкуствен интелект и машинно обучение в това начинание е свързано със създаването на универсален преводач на кокошата реч. AI може да анализира огромни количества аудио данни, а екипуът от учени учи алгоритмите да разпознават модели и нюанси в кудкудяканията. Това не е лесна задача - пилетата използват много звуци, които се различават по височина, тон и контекст. Но с помощта на усъвършенствани техники за анализ на данни екипът започва да разгадава техния код. Този пробив в комуникацията с животните не е просто научно постижение, а и стъпка към по-хуманно и съпричастно отношение към селскостопанските животни.

Един от най-вълнуващите аспекти на това изследване е разбирането на емоционалното съдържание, което стои зад различните звуци. С помощта на обработката на естествен език - технология, която често се използва за дешифриране на човешки езици, учените започват да тълкуват емоционалните състояния на кокошките. Стресирани ли са? Доволни ли са?

„Като разбираме емоционалното им състояние, можем да вземаме по-информирани решения относно грижите и средата им“, категорични са учените пред Singularity Hub.

Невербалната комуникация на кокошките

В допълнение към вокализацията, изследванията се занимават и с невербални сигнали за оценка на емоциите при кокошките.

„Нашите изследвания изследват също така мигането на очите и температурата на лицето на пилетата. С помощта на неинвазивни методи като видео и термовизионни изображения наблюдавахме промени в температурата около очите и в областта на главата, както и вариации в поведението на клепачите, които изглежда са в отговор на определен стрес. Тези предварителни констатации откриват нови пътища за разбиране на това как пилетата изразяват чувствата си, както поведенчески, така и физиологично, като ни предоставят допълнителни инструменти за оценка на тяхното благосъстояние“, обясняват още от Dalhousie University.

По-щастливи кокошки

Този проект не е само академично любопитство, а има и реални последици. В селскостопанския сектор разбирането на вокализацията на пилетата може да доведе до подобряване на земеделските практики. Фермерите могат да използват тези знания, за да създадат по-добри условия на живот, което ще доведе до по-здрави и щастливи пилета. Това от своя страна може да повлияе на качеството на продукцията, здравето на животните и цялостната ефективност на една ферма. Освен това прозренията, получени от това изследване, могат да бъдат приложени и в други области на животновъдството, което да доведе до пробив в начина, по който взаимодействаме с различни селскостопански животни и се грижим за тях.

„Но нашите изследвания надхвърлят рамките на земеделските практики. Те имат потенциала да повлияят на политиките за хуманно отношение към животните и тяхното етично третиране. Тъй като все по-добре разбираме тези животни, ние сме принудени да се застъпваме за тяхното благосъстояние. Тези изследвания променят начина, по който гледаме на отношенията си с тях, като наблягат на съпричастността и разбирането“, акцентират учените.

Етичен изкуствен интелект

Етичното използване на AI в този контекст създава прецедент за бъдещи технологични приложения в науката за животните. Екипът демонстрира, че технологиите могат и трябва да се използват за подобряване на състоянието на всички живи същества.

„Това е отговорност, към която се отнасяме сериозно, като гарантираме, че нашите постижения в областта на AI са в съответствие с етичните принципи и благосъстоянието на обектите на нашето изследване. Последиците от тях се разпростират и върху усилията в областта на образованието и опазването на околната среда. Като разбираме методите за комуникация на кокошките, ние получаваме представа за комуникацията на птиците като цяло, предоставяйки уникална перспектива за сложността на животинските комуникационни системи. Тези знания могат да бъдат от жизненоважно значение за природозащитниците, които работят за опазване на видовете птици и техните местообитания“, казват в заключение от Dalhousie University.