В голям ден за Alphabet и други технологични акции основните борсови индекси в САЩ се повишиха в понеделник, давайки силен старт на пазарите преди решението на Федералния резерв за лихвените проценти по-късно тази седмица.

Акциите на Alphabet скочиха с 4,6%, а тези на Apple поскъпнаха с 0,6% след новината на Bloomberg, че системата за изкуствен интелект Gemini на Google може да се използва в iPhone.

Акциите на Nvidia поскъпнаха с 0,7% преди представянето на последното поколение чипове от компанията.

Акциите на Tesla скочиха с 6,3%, но все още са надолу с 30% за годината.

Тези отскоци помогнаха за повишаването на S&P 500 с 0,6%,, технологичният Nasdaq Composite напредна с 0,8%, а Dow Jones Industrial Average добави 0,2%. И трите индекса се понижиха миналата седмица, след като данните за инфлацията се оказаха по-горещи от очакваното. За годината S&P 500 е нагоре с 8%.

Не само технологичните акции се представиха добре. Девет от 11-те сектора на S&P 500 завършиха на зелено. Russell 2000 обаче се понижи, отразявайки известна слабост в акциите на по-малките компании.

///

Докато акциите бяха устойчиви в понеделник, спекулациите за по-високи за по-дълго лихвени проценти натежаха върху цените на облигациите.

Доходността на референтните 10-годишни съкровищни бонове на САЩ се установи на 4,339%, повишавайки се от 4,303% в петък, отбелязвайки най-високото си ниво на затваряне за годината. Доходността се повишава, когато цените на облигациите спадат.

Очаква се централните банкери на САЩ да запазят лихвените проценти на сегашните им нива в сряда. Инвеститорите обаче са притеснени какво ще сигнализира Фед относно перспективите за намаляване на лихвите по-късно тази година след два поредни месеца на по-твърди от очакваното данни за инфлацията.

Заедно с решението си за лихвените проценти, Фед ще публикува своя т. нар. точков график, в който банкерите анонимно прогнозират на какви нива според тях ще бъдат лихвите през следващите няколко години.

Последният точков график на Фед през декември показа средна прогноза за три намаления на лихвените проценти с 0,25 процентни пункта през 2024 г., отразявайки мнението, че забавянето на инфлацията може да позволи по-лека парична политика. Този път някои анализатори смятат, че прогнозата ще се измести към две съкращения през 2024 г.