"Малцина на тази планета знаят какво е да бъдеш истински презиран".

Фразата е на Ник Нейлър, тютюнев лобист, чиято история е в центъра на „Благодаря ви за пушенето“ (Thank You for Smoking) от 2005 г.

Близо 20 години след премиерата на филма, Илон Мъск, който е един от изпълнителните продуценти, вече познава добре това чувство.

"Нямам проблем да бъда мразен. Ненавиждайте ме", заяви той по време на срещата на върха DealBook през ноември миналата година.

Коментарът му дойде в момент, когато рекламодателите се изтеглиха от платформата му за социални медии X, след като подкрепи антисемитски пост, в който се твърдеше, че еврейски групи отдавна прокарват "омраза срещу белите".

Дотогава някои все още смятаха политическите възгледи на Мъск за неуловими. Това вече не е така. Днес той открито пирува с медийна диета от крайно десни блогъри и действа в полза на клиенти в X за спорния акаунт @LibsofTikTok, пише Fast Company.

Някога милиардерът оставаше под радара като аполитичен технологичен магнат. Днес по всичко личи, че „Благодаря ви за пушенето“ има много общо с личните му възгледи.

Как започва всичко

Малко след като eBay придобива PayPal за 1,5 млрд. долара в края на 2002 г., тогавашният главен изпълнителен директор на компанията Дейвид Сакс се опита да използва част от тази сума, за да навлезе във филмовия бизнес.

Той попада на сценария на "Thank You for Smoking", базиран на романа на Кристофър Бъкли, главен редактор на речите на президента Джордж Буш.

Сюжетът разказва за тютюнев лобист, изигран от Арън Екхарт, който работи за вкарването на цигарите в кината като скрито продуктово позициониране, докато отбива атаките на медиите и правителството на САЩ. Сакс е поразен от историята.

"Във всеки друг филм главният герой би бил злодей, но в този той защитава нашата свобода.", обяснява той пред Forbes през 2006 г.

Заедно с още четирима души от т.нар. мафия на PayPal – Илон Мъск, Питър Тийл, Макс Левчин и Марк Улуей, Сакс успява да продуцира филма. Той е единственият от групата, който поема творческа роля.

Макар че участието на Мъск изглежда ограничено до финансов дял и кратко участие с поява от частния му самолет, филмът изглежда точно като за неговото превъплъщение днес – почти 20 години по-късно.

Не защото Мъск е фен на пушенето (не е – въпреки че изпуши джойнт в подкаста на Джо Роган), нито защото може да се идентифицира с човек, който има враждебни отношения с демократичен сенатор от Върмонт, като този, който Уилям Х. Мейси играе във филма.

Не, става въпрос за цялото цинично, граничещо с нихилизъм послание на „Благодаря ви за пушенето“, което досущ прилича начина, по който Мъск би реагирал точно сега с поредица от емотикони ROFL.

Дебатирай с мен, страхливецо

Героят на лобиста Ник Нейлър е представен във филма на снимачната площадка на токшоу, заедно със Службата по здравеопазване и човешки ресурси HHS, и 15-годишен пушач, диагностициран с рак.

По време на тази изява, героят обвинява представителя на HHS, че се надява тийнейджърът да умре, за да се увеличи бюджетът на отдела му, насочвайки гнева на публиката в студиото като диригент на оркестър.

Както по-късно Нейлър обяснява на малкия си син, начинът да спечелиш спора не е като убедиш опонента си в нещо – а като убедиш всеки друг, който може да гледа.

Мъск изглежда влюбен в спектакъла на публичния дебат.

Откакто придобива Twitter през 2022 г., той често говори за платформата като за "общ дигитален градски площад, където може да се дебатира по широк спектър от убеждения".

Както обаче пише технологичният анализатор Бен Томпсън в своя бюлетин Stratechery, "дигиталният градски площад е интернет, в широк смисъл; X прилича повече на дигитален мач в клетка, който може би е най-добре да се монетизира на принципа "pay per view".

Както знае всеки, участвал в спор на тази платформа, да убедиш някого в каквото и да било чрез схватки с аргументи и контрааргументи, е нещо средно между трудно и невъзможно, особено когато става дума за човек, който обича да спори пред публика.

Единственото, което може да се получи от това, е цирк, а не просветление, което изглежда устройва Мъск.

Милиардерът симпатизира на консерватори от типа "Дебатирай с мен, страхливецо" и сам се впуска в публични дебати, като през 2022 г. предизвиква бившия главен изпълнителен директор на Twitter Парадж Агравал. Това, на което предизвика Марк Зукърбърг беше по-скоро буквален мач в клетка, така че не се брои.

Всеки е аморален фалшификат с цена

В „Благодаря ви за пушенето“ никой не вярва в друго, освен във всемогъщия долар.

Историята разказва, че подкрепата на знаменитости като Брад Пит и Катрин Зита-Джоунс за тютюневи изделия може да бъде купена за 25 милиона долара благодарение на влиятелен посредник. Всички политици са податливи на регулаторен натиск, като вашингтонския сенатор, който получава пари за кампанията си от Boeing и мичиганския, който ги приема от Ford.

Както казва Ник Нейлър:

99% от всичко, което се прави по света, добро или лошо, е, за да се плати ипотеката

Убеждението, че светът функционира изключително по този начин, може да доведе до недоверие към мотивите на почти всички – което изглежда е станало в случая с Мъск.

Ексцентричният изпълнителен директор се държи така, сякаш всеки се интересува единствено от подобряване на собствения си имидж и че всички "борци за социална справедливост" са фалшиви посланици на добродетели.

Журналистите са дъното

Макар че малко от героите в „Благодаря ви за пушенето“ изглеждат като достойни хора, истинският злодей в него е журналистката Кейти Холмс.

Репортерката от Вашингтон започва сексуална връзка с Нейлър, докато проучва материал за него и след това използва информацията извън записите, за да напише пикантна статия. Тя дори се обажда с подигравка на Нейлър след публикуването на материала, точно преди да бъде безцеремонно уволнен.

Във филм за индустрия, чийто продукт убива повече от 480 000 души годишно, тази репортерка е човекът, когото публиката най-много се стреми да намрази.

Мъск изглежда не по-малко враждебен към четвъртата власт.

След като пое платформата през 2022 г., той уволни всички членове на комуникационния екип, с изключение на един и започна да отговаря автоматично на запитванията на пресата с емотикон на екскремент. Оттогава той се противопоставя на журналистите, като им отнема значките за верификация, които потвърждават самоличността им и придават усещане за легитимност, и ограничава споделянето на новинарски линкове.

Мъск също така многократно е отстранявал репортери по неясни причини, съдил е медийни организации за това, че са го отразявали по начин, който може да повлияе на бизнеса му, а съвсем наскоро развали договора си с Дон Лемън за предаване за X, след като водещият го предизвика по време на встъпително интервю.

"Не съм длъжен да отговарям на въпроси на репортери. Дон, единствената причина, поради която правя това интервю, е, че си в платформата X и си го поискал. В противен случай нямаше да го направя", заяви Мъск.

Направете собствено проучване

"Каквато и информация да има, тя е там. Хората ще решат сами. Така трябва. Моята роля не е да решавам вместо тях. Това е морално самонадеяно."

Това казва холивудският агент в „Благодаря ви за пушенето“ – герой, от когото Нейлър може да научи много.

Днес нищо не пречи същите тези реплики да бъдат обявни като мото на X. Настояването на Мъск, че неговата версия на Twitter ще бъде убежище за свободата на словото, се оказа, че означава унищожаване на отделите за модериране на съдържанието и за доверие и безопасност.

През януари компанията се ангажира да изгради "Център за високи постижения в областта на доверието и безопасността" в Остин, в който да работят 100 души, но междувременно шлюзовете са отворени за реч на омразата и дезинформация.

По време на интервюто си с Лемън Мъск коментира червената линия на X по отношение на речта на омразата: "Ние изтриваме нещата, ако са незаконни." X също така отсъства от неотдавнашния пакт между технологични компании като Meta, Amazon и Google за поставяне на повече предпазни бариери около дълбоките фалшификати в ключовата година на изборите.

Може би причината, поради която той рискува масовото разпространение на фалшиви новини, е от неприязън към проверяващите факти. Може би наистина се дължи на желанието му за неограничена дигитална свобода.

Това, което изглежда по-вероятно обаче, е, че той изпитва тролско удоволствие от хаоса на крайно десните конспиративни теории – като тази, която сподели през 2022 г. за бруталното нападение срещу Пол Пелоси - и от това да се ангажира с хората, които ги разпространяват.

Моралната относителност на предотвратимите смъртни случаи

Кулминацията на „Благодаря ви за пушенето“ е изслушване в Конгреса, за да се определи дали върху опаковките на цигари трябва да има по-ясни предупреждения.

Както прави през целия филм, главният герой Нейлър отклонява вниманието от смъртоносността от цигарите, като повдига въпроса за други, по-малко преследвани продукти, които също могат да бъдат смъртоносни.

"Истинският доказан убиец номер едно в Америка е холестеролът", казва той на сенатора от Върмонт Мейси, "а Върмонт запушва артериите на тази страна със сирене чедър".

Макар че тази теза може да бъде опровергана с лекота дори от най-слабите членове на всеки гимназиален отбор по дебати, тя се появява като последната капка във врящата чаша на регулаторното търпение.

Мъск смята, че същият този риторичен похват е завършек на делото, в което с Джо Роугън обсъждаха смъртните случаи през пандемията в епизода на The Joe Rogan Experience през май 2020 г.

Нито домакинът, нито гостът можеха да разберат защо хората изпадат в паника заради COVID-19, когато около тях ги дебнат толкова много други опасности. "Тиленолът също убива много хора", отбеляза Мъск.

И все пак, главният изпълнителен милиардерът не е склонен да говори много за участието си в „Благодаря ви за пушенето“, въпреки че преди няколко години загадъчно написа в Twitter пост със заглавието на филма.

В крайна сметка той не продуцира други продукции, както и Сакс, който в момента води подкаста All In.

Близо десетилетие по-късно Мъск публикува в Twitter шеговит проект за продължение, което вероятно ще бъде посветено на климатичните промени.

Като се има предвид всичко, което Мъск е казал и направил през тези 20 години, и това, че омаловажава заплахата от изменението на климата, не е ясно дали произвежда електромобилите си, защото го е грижа за въглеродните емисии, или просто за да плати ипотеката, завършва Fast Company.