S&P 500 се повиши в сряда след посланието на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл за търпелив подход по отношение на лихвените проценти.

Широкият борсов индекс се повиши с 0,1%, прекъсвайки двудневна серия от загуби.

Nasdaq Composite спечели 0,2%, докато Dow Jones Industrial Average падна с 43 пункта, или 0,1%. Седем от 11-те сектора на S&P 500 завършиха деня на зелено.

„Твърде рано е да се каже дали последните показатели за инфлацията представляват нещо повече от просто увеличение“, каза в сряда Пауъл, цитиран от CNBC.

„Не очакваме, че ще бъде уместно да намалим основния лихвен процент, докато нямаме по-голяма увереност, че инфлацията се движи устойчиво надолу към 2%“, добави той.

„Като се има предвид силата на икономиката и напредъкът на инфлацията досега, имаме време да оставим входящите икономически данни да ръководят решенията ни относно паричната политика.“

Междувременно ADP съобщи в сряда, че икономиката на САЩ е добавила 184 000 работни места през март. Докладът за работните места на Министерството на труда трябва да бъде публикуван в петък сутринта. Икономисти, анкетирани от The Wall Street Journal, прогнозират, че американските работодатели са добавили около 200 000 позиции.

Въпреки силния ръст на работните места, нивата на наемане и напускане падат до нива, наблюдавани последно преди началото на пандемията, отбелязва WSJ. Това прави намалението на лихвените проценти през следващите няколко месеца по-вероятно от прогнозите на инвеститорите в момента, казва Брайън Ник, старши инвестиционен стратег в Macro Institute.

Търговците на лихвени деривати определят около 62% вероятност централната банка да намали лихвените проценти на срещата си през юни, според инструмента FedWatch на CME Group.

На дълговите пазари цените на облигациите се повишиха, като референтната доходност на 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ се установи на 4,354% - спад от 4,363% във вторник.

Фючърсите на суровия петрол се установиха на 85,43 долара за барел, което е ръст от 0,3%.

Цените на златото се установиха на 2294,40 долара за тройунция - поредното рекордно високо ниво.

При отделните акции Disney падна с 3,1%, след като гигантът в развлекателната индустрия надделя в своята прокси битка с инвеститора активист Нелсън Пелц.

Най-добре в S&P 500 се представи Paramount Global, чиито акции се покачиха с 15%, след като WSJ съобщи, че компанията се е съгласила да започне ексклузивни преговори за сливане със Skydance.

Акциите на Ulta Beauty паднаха с 15%, най-големият спад в широкия индекс, след като търговецът на дребно даде разочароващи бизнес перспективи на конференция за инвеститори. Акциите на Estée Lauder паднаха с 4,1%.

Акциите на Intel загубиха 8,2%, след като компанията съобщи, че звеното ѝ за производство на чипове отчита оперативна загуба от близо 7 милиарда долара миналата година.

Основните индекси на водещите фондови борси в Европа нараснаха в края на вчерашната търговия, разсейвайки някои от отрицателните нагласи в началото на новото тримесечие, след като инфлацията в еврозоната се понижи повече от очакваното, обобщава CNBC.

Общоевропейският Stoxx 600 отчете растеж от 0,33%, като повечето сектори бяха на положителна територия. Най-голям растеж отбеляза банковият сектор – с 1,4%, а акциите на компаниите за хранителни стоки и напитки регистрираха спад с 0,9%.