Петролът се понижи от петмесечен връх, след като Израел заяви, че намалява силите си в южната част на Газа и оставя там на разположение само една бригада. Междувременно трейдърите чакат серия от пазарни доклади тази седмица, които ще предоставят моментна снимка на търсенето и предлагането.

Фючърсите на сорта Брент паднаха с цели 2,6%, преди да компенсират някои загуби, търгувайки се под $90 за барел, посочва Bloomberg. West Texas Intermediate е под $86.

Петролът се повиши през последните дни поради ескалиращото геополитическо напрежение и сътресения в предлагането, повишавайки перспективата глобалният бенчмарк да достигне трицифрени стойности.

Какво означава намаляването на израелските военни сили в южната част на ивицата Газа?

Израелските войски, които се изтеглиха от ивицата Газа, направиха това, за да се подготвят за бъдещи операции, включително в южния град Рафах, заяви през уикенда израелският министър на отбраната Йоав Галант, цитиран от Reuters.

"Силите излизат и се подготвят за следващите си мисии, видяхме примери за такива при операцията в болницата "Аш Шифа", а също и за предстоящата им мисия в района на Рафах", каза Галант на среща с представители на израелските въоръжени сили.

Междувременно Иран подготвя отговор на предполагаема израелска атака срещу консулството му в Сирия, което може да ескалира регионалното напрежение, посочва Bloomberg.

Множество индикатори сочат към още ръст на цените

„Отстъпката за изтеглянето на войски от Газа далеч не е причина да се отхвърлят продължаващите заплахи от по-директни конфликти, включващи Иран“, коментира Вишну Варатан, стратег в Mizuho Bank в Сингапур, цитиран от Bloomberg. „Възходящата волатилност на петрола остава възможна и това до голяма степен се дължи на геополитиката, която увеличава недостига на предлагане.“

Администрацията за енергийна информация на САЩ ще публикува своята краткосрочна енергийна прогноза във вторник. Тя ще бъде последвана от доклади на ОПЕК и Международната агенция по енергетика по-късно през седмицата.

Поредица от данни и коментари ще помогнат при оформянето на перспективите за глобалните петролни баланси. Съкращенията на ОПЕК+ съвпадат с прекъсвания на доставките от производители като Мексико и продължаващи смущения в Червено море поради атаките на хутите срещу корабоплаването. Руските и венецуелските потоци също са във фокуса, тъй като САЩ засилват прилагането на санкциите.