Широкият борсов индекс на САЩ S&P 500 се повиши леко във вторник, докато инвеститорите очакват новите данни за инфлацията днес. Доказателствата за постоянно упорит ценови натиск могат да засилят нарастващите съмнения, че Федералният резерв ще намали лихвените проценти многократно тази година.

Въпреки че прекара по-голяма част от търговската сесия на червено, S&P 500 завърши деня нагоре с 0,1%, като девет от неговите 11 сектора се повишиха. Само финансовите и индустриалните групи отбелязаха спад.

Dow Jones Industrial Average падна с по-малко от 0,1%, или около 9 пункта, докато технологичният Nasdaq Composite спечели 0,3%.

Основните борсови индекси се понижават в началото на второто тримесечие, но S&P 500 остава нагоре с 9,2%, а Dow industrials с 3,2% от старта на 2024 г. досега.

На дълговите пазари доходността на референтните 10-годишни държавни облигации на САЩ се понижи до 4,365% от 4,422% в понеделник.

Цените на златото се покачиха с 0,5% до 2343,50 долара за тройунция - трето поредно рекордно затваряне. Акциите на златодобивните компании Newmont и Barrick Gold поскъпнаха съответно с 0,7% и 1,7%.

Цените на петрола се понижиха, като глобалният еталон Брент падна с 1,1% до 89,42 долара за барел.

Европейските пазари закриха вчерашната търговска сесия със спад, също в очакване на днешните данни за инфлацията в САЩ.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 регистрира спад от 0,6%, като повечето сектори бяха на негативна територия. Най-губещи бяха акциите на застрахователните дружества, падайки средно с 1,4%, докато минните компании поскъпнаха с 1,3%.

Икономистите очакват докладът в сряда да покаже, че потребителските цени са се повишили с 3,4% през март спрямо година по-рано и след 3,2% през февруари. И февруарският, и януарският доклад показаха, че инфлацията в САЩ остава по-висока от очакваното.

Миналата седмица пък последният доклад за заетостта в САЩ показа, че икономиката е добавила сезонно коригирани 303 000 работни места през март, далеч над прогнозираните 200 000 от икономисти. Докато силната икономика като цяло е добра новина за бизнеса, за инвеститорите тя означава, че може да осуети кампанията на централната банка на САЩ за укротяване на инфлацията, което да отложи намаляването на лихвените проценти.