Приятели или врагове са ни андроидите? Зависи от контекста.

Според проучване, проведено от United Robotics сред близо 8000 души в САЩ, Франция, Канада, Италия и Германия, цитирано от Euronews, повечето страни от Г-7 имат смесени чувства към роботите.

Въпреки че мнозинството смята по-нататъшното развитие за "неизбежно", много хора все още се притесняват, че в бъдеще роботите може да станат твърде натрапчиви.

Хората до голяма степен отхвърлят идеята за андроиди с човешки облик

Изтъкнатият страх във всички изследвани страни е да бъдем по някакъв начин заменени от роботиката. Близо 80% се притесняват, че те могат да отнемат работни места, а 71% смятат, че хуманоидите могат дори да поемат ролята на хората в социалните взаимодействия.

Страховете от заместване се отразяват и на начина, по който обществото иска роботите да изглеждат. Средно 60 процента във всичките пет държави се чувстват неудобно от андроидите и не искат те да приличат на хората или дори да имат черти като крайници или лице.

Говорейки за тези страхове, главният изпълнителен директор на United Robotics Томас Линкенхейл казва пред Euronews, че "много неща могат да бъдат свързани с попкултурата и научната фантастика, които представят ролята на роботите в обществото, без да разбират технологията или въздействието, което машините могат да имат върху ежедневието.

"За United Robotics Group роботите никога няма да заменят хората - те обаче ще станат необходими на работното място, за да отговорят на демографските промени и очакванията на работната сила", посочва Линкенхейл.

"Същността на нашето виждане е, че роботите на работното място ще позволят на хората да се съсредоточат върху задачи с висока стойност като анализ и грижи, които андроидите не могат да заменят. Идеята на обслужващите роботи е да разтоварят хората от досадните и времеемки задачи, които понякога могат да бъдат и опасни за здравето (като носенето на тежки товари), за да направят работата по-приятна".

Роботите са единодушно нежелани и в началните училища. Общото предпочитание е към машини, чието функциониране и обучение пряко зависи от човека. Използването на роботи за разработване на изкуствен интелект се отхвърля със 65,4%. Също така в Германия и Франция мнозинството не желае да получава защита от андроиди.

САЩ са единствената страна, която подкрепя въвеждането на роботи в началните училища и детските градини - 51%. Канада, Италия, Франция и Германия, в частност (68%), го отхвърлят.

Помощта на роботите е добре дошла в областта на здравеопазването, науката и изследванията

От друга страна, хората изглеждат доста благосклонни към увеличаването на използването на роботи в среди, в които то вече е утвърдено. Пример за това са индустриалния и цифровия сектор, както и в областта на здравните проучвания, особено за изследване на вируси и ДНК.

Развитието на роботите е добре дошло и в области като селското стопанство и транспорта, и изобщо там, където те могат да улеснят човешкия живот, без да го превъзхождат. Подкрепата на ползването им в изследванията на космоса и морското дъно също се оценява положително.

"Налице е нарастваща необходимост лабораториите и болниците да работят 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и да се отговори на критичното търсене на здравни услуги", казва Линкенхейл.

"Роботи като uMobileLab и Kevin в лабораторното пространство отговарят на предизвикателството, свързано с работната сила, и намаляват риска от "периоди на прекъсване" поради проблеми с персонала. Екипите на място могат да се съсредоточат върху анализите и работата, ориентирана към резултатите, а не върху автоматизацията на лабораториите или безкрайните доставки".

Повечето хора все още не знаят достатъчно за технологията

Притесненията по отношение на роботите се отразяват в отговорите на въпроса: Ще донесат ли повече ползи или рискове за обществото като цяло? Огромното мнозинство не е сигурно - и смята, че има колкото ползи, толкова и рискове.

Франция се оказва най-скептично настроената страна, с най-висок процент на тези, които изпитват негативни чувства по този въпрос (28%). САЩ са най-поляризираната страна (33% положително настроени срещу 25% отрицателно), докато Италия се оказва най-оптимистичната страна по отношение на това, че роботите ще донесат повече ползи за обществото (34%).

Във всеки случай само 40 процента от анкетираните заявяват, че са достатъчно информирани за развитието на андроидите. Линкенхайл казва, че "неосведомеността идва от две места - едното е имагинерната функция, която можем да припишем на роботите, а другото е, че роботите на работното място все още са новост".

"Можем да сравним това с въвеждането на компютрите или дори на смартфоните преди няколко години - има пропаст между поколенията, които са навлезли в работната сила преди тези инструменти, и хората, които използват компютри или интернет от началното училище", допълва той.

"Ранното въвеждане и взаимодействие с тези технологии само ще допринесе за по-доброто разбиране и приемане на роботите на работното място".