През първото тримесечие китайската икономика е нараснала с 5,3% спрямо година по-рано, подкрепена от правителствените програми за стимулиране на икономическото търсене.

Този показател, който е по-висок от 1,6% за предходното тримесечие, надмина прогнозата на анализаторите от Reuters за 4,6%.

"Като цяло националната икономика започна добре през първото тримесечие и постави силна основа за цялата година", заяви Националното статистическо бюро на Китай, цитирано от The Wall Street Journal. Въпреки това отделът добави, че икономическата стабилност все още не е постигната.

След пандемията Китай се бори със забавяне на търсенето и продължителна криза в сектора на недвижимите имоти. През последните няколко години няколко местни гиганта в областта на имотите, по-специално Evergrande и Country Garden, не са успели да изплатят дълговете си.

Последното тримесечие е показало малко признаци на подобрение в тази област, като инвестициите в недвижими имоти са спаднали с 9,5% на годишна база. За сметка на това растежът в Китай е стимулиран от промишленото производство, което през последното тримесечие е нараснало с 6,1% в сравнение със същия период на миналата година.

Продажбите на дребно също са се покачили с 4,7% на годишна база, а инвестициите в заводи и оборудване с 4,5%.

Експертите посочват, че празненствата по случай Лунната нова година, които започнаха в края на януари, също са стимулирали разходите на домакинствата през последните три месеца.

Луиз Лу, водещ икономист по въпросите на Китай в Oxford Economics в Сингапур, казва пред WSJ, че очаква икономическият растеж да се забави през второто тримесечие вследствие на слабите данни от март.

Вносът и износът през миналия месец все пак са се понижили в сравнение със същия период на миналата година, като последният е спаднал с 7,5%.

Пекин си е поставил за цел ръст на БВП от 5% през тази година - исторически ниска мишена, която обаче остава амбициозна в настоящия контекст.

Основните приоритети на втората най-голяма икономика в света са сектори като електромобилите и оборудването за възобновяема енергия. Това са индустрии, които тя причислява към "новите производствени сили", които възнамерява да използва, за да доминира на световните пазари.

Данните показват, че стратегията работи. Миналата седмица икономистите от Goldman Sachs, Morgan Stanley и Азиатската банка за развитие повишиха прогнозите си за икономическия растеж в Китай след по-добри от очакваното данни за промишлеността. Сега и трите институции очакват растежът да бъде близък до официалната цел на правителството.

Стратегията на Пекин обаче предизвиква тревога в целия свят, тъй като правителствата се опасяват от риска за работните места и промишлеността, който може да бъде предизвикан от нова вълна от китайска конкуренция с по-ниски цени. Това би могло да доведе до повторение на "китайския шок" от началото на 2000 г., отбелязва WSJ.

В отговор на това страната твърди, че компаниите ѝ се конкурират честно, и критикува подобни стъпки като протекционизъм. Международният валутен фонд и други организации предупреждават, че това нарастващо напрежение между държавите може да доведе до раздробяване на световната икономика и до възпрепятстване на по-широката търговия.

Последните данни идват в момент, когато германският канцлер Олаф Шолц е в Китай на четиридневно пътуване за разговори с президента на страната Си Дзинпин.