Независимо дали го харесвате или не, Сам Алтман продължава технологичния си поход напред.

Платформата за криптоидентификация Worldcoin на основателя на Open AI обяви, че стартира собствена блокчейн система с цел да ускори приемането на World ID.

Ако не сте запознати, Worldcoin е слабо свързан с OpenAI и е в новините, защото служителите му обикалят света и сканират очите на хората. Целта е да се създадат отделни биометрични идентификатори, които да позволят на потребителите да доказват човешката си идентичност, в свят, в който се промъкват ботове и други творения на изкуствения интелект.

По този начин World ID действа като дигитален паспорт, който ви позволява да участвате в различни мрежи, включително финансови и да извършвате транзакции, които изискват да покажете самоличността си, съобщава Fortune.

Мат Харис от Bain Ventures e един от най-проницателните наблюдатели на крипто и финтех сцената, и предлага един интересен поглед върху проекта на Алтман за сканиране на очите.

"Вдъхновението за WorldCoin е правителството на Индия, което си постави за цел да изгради биометрична база данни на всяка система", обяснява Харис. "Не може да има търговия и разплащания без централизирана система за идентификация и сега те имат най-модерната и най-евтина разплащателна система в света", допълва той.

Факт е, че криптосветът от десетилетие мечтае за решения за идентификация, базирани на блокчейн. Има обаче сериозни основания да се смята, че тези планове никога няма да стигнат далеч, тъй като правителството, а не някой криптостартъп, има последната дума дали някой е този, за когото се представя. (Ако се съмнявате, опитайте се да използвате идентификационен токен на криптостартъп, за да получите ипотека или да си купите оръжие.)

Харис изтъква, че ситуацията с WorldCoin е различна не само поради това, че се е разраснала, но и защото правителствата най-накрая осъзнават, че е време да се откажат от пластиките за идентичност и осигуряване, например.

"Правителствата не са толкова глупави. Когато виждат нещо, което работи, питат: "Как да го използваме за нашите цели?", допълва експертът.

Макар че според Харис Индия е напреднала в областта на биометричните данни и идентичността, той определя усилията на страната като 1.0 и изразява съжаление, че са централизирани.

По-добрият вариант е да се внедри нещо като WorldCoin, което се стреми да бъде напълно децентрализирано, за да могат потребителите да се възползват от сигурността на проверката на самоличността, но без да се отказват от неприкосновеността на личния си живот.

Доколкото техническите амбиции на WorldCoin са на висота (все още не е ясно), правителствата, които уважават свободата на своите граждани, трябва да проучат възможността за използването му. Или както се казва: "Ако не можеш победиш някой, стани му съюзник."