Технологичните акции повишиха борсовите индекси на САЩ във вторник, докато инвеститорите очакват поредица от тримесечни корпоративни резултати.

Nasdaq Composite скочи с 1,6%, укрепвайки възстановяването си за втори пореден ден след скорошните разпродажби.

S&P 500 се покачи с 1,2%.

Dow Jones Industrial Average затвори с 0,7% нагоре, или около 264 пункта.

Инвеститорите бяха окрилени от силните отчети за печалбите на General Motors, United Parcel Service и GE Aerospace, които обявиха резултати като самостоятелна компания за първи път след отделянето си от енергийния бизнес на General Electric, отбелязва The Wall Street Journal. GM, GE Aerospace и Danaher скочиха с най-малко по 4%.

След затварянето на пазарите инвеститорите изпратиха и акциите на Tesla нагоре, след като компанията отчете рязък спад на печалбата си за първото тримесечие и спад на приходите, но заяви, че ускорява пускането на нови автомобили, включително достъпни модели. От началото на годината акциите на Tesla отбелязват спад от над 40%.

Фокусът върху печалбите на компаниите продължава по-късно тази седмица, като се очакват отчетите на Meta, Microsoft и Alphabet. Трейдърите ще следят отблизо коментарите на Microsoft относно перспективите за продуктите му с изкуствен интелект, за да оценят дали гигантът отговаря на високите пазарни залози в AI.

Горещото начало на акциите през 2024 г. наскоро беше охладено поради опасения от по-широк конфликт между Иран и Израел, нарастващи цени на петрола и повишаваща се доходност на облигациите. S&P 500 падна с над 5% за по-малко от месец, като ръстът му за годината е 6,3%. Сега цените на петрола падат от върховете си, а доходността на държавните облигации се стабилизира, давайки повече оптимизъм на инвеститорите, отбелязва WSJ.

Суровият петрол Брент се повиши до 88,42 долара за барел, но остава под върха от 91,17 долара, достигнат по-рано този месец.

Доходността на 10-годишните съкровищни облигации на САЩ спадна до 4,597% от 4,622% в понеделник, след като нарасна бързо през последните седмици заради силните икономически данни, които накараха инвеститорите да се съмняват дали Федералният резерв изобщо ще намали лихвените проценти тази година.

Последното проучване на S&P Global относно индекса на мениджърите по покупките (PMI), показа, че частният сектор на САЩ расте през април, но с по-бавни темпове, което е обнадеждаващ знак за инвеститорите, притеснени, че икономиката е твърде гореща.

Други данни, публикувани във вторник, показват скок на продажбите на нови жилища през март спрямо предходния месец, които надхвърлят очакванията на икономистите. ETF на State Street, проследяващ акциите на строителни компании, регистрира най-добрия си ден за годината, скачайки с 2,7%.

В Европа пазарите на акции също се покачиха, водени от силните печалби на Novartis и SAP.

Водещият борсов индекс на Обединеното кралство FTSE 100 отвори на рекордно високо ниво във вторник, достигайки 8070 пункта в ранната сутрешна търговия и затваряйки на 8044,81 пункта – с 0,26% нагоре.

FTSE 100 се покачва стабилно от началото на годината, нараствайки с 4,36%, докато пазарите реагират на признаците за забавяне на инфлацията и надеждите за намаляване на лихвените проценти.

Индексът, който проследява 100-те най-големи компании по пазарна капитализация на Лондонската фондова борса, стартира през 1984 г. Той е един от най-международно фокусираните, тъй съставните му части извличат голяма част от приходите си от чужбина.

Общоевропейският Stoxx 600 закри нагоре с 1,1%