Американски магнат в сферата на луксозните недвижими имоти планира спускане с подводница до останките на „Титаник“.

Проектът ще се реализира съвместно с изследовател на морските дълбини само година след трагедията с подводницата OceanGate и провалената ѝ мисия да стигне до останките на огромния кораб.

Магнатът от Охайо Лари Конър и авантюристът Патрик Лахей, съосновател на Triton Submarines, искат да се спуснат с подводница на дълбочина около 3 800 м, за да изследват корабокрушението в Северния Атлантически океан, съобщава BBC.

Говорител на компанията на Конър заяви, че пътуването ще се осъществи едва след като плавателният съд бъде напълно сертифициран от морска организация.

Не се посочва времева рамка за планираната експедиция.

Двойката възнамерява да използва подводницата Triton 4000/2 Abyssal Explorer, като 4000 е дълбочината в метри, на която плавателният съд може да се спусне безопасно.

Построената от OceanGate подводница „Титан“, сертифицирана само до 1300 м, се взриви през юни 2023 г., докато пътуваше към останките на „Титаник“.

Главният изпълнителен директор на OceanGate, 61-годишният Стоктън Ръш, загина на борда заедно с четирима други пътници: 48-годишният британско-пакистански бизнесмен Шахзада Дауд и 19-годишният му син Сюлейман, 58-годишният британски бизнесмен Хамиш Хардинг и 77-годишният Пол-Анри Наржоле, бивш водолаз от френските военноморски сили.

Разследванията на американските и канадските власти във връзка с тежкия инцидент продължават.

Пред WSJ милиардерът Конър заяви: „Искам да покажа на хората по света, че макар океанът да е изключително могъщ, той може да бъде прекрасен, приятен и наистина променящ живота, ако се действа по правилния начин.“

Частната подводна индустрия понесе имиджови щети след катастрофата на „Титан“ и предприемачите в новия проект се надяват успешното пътуване да възроди интереса към нея. OceanGate преустанови дейността си, а други компании съобщиха за отменени поръчки и намаляващи продажби.

Лахей е съосновател на Triton Submarines от 2008 г., а Конър е директор на The Connor Group, компания за инвестиции в недвижими имоти близо до Дейтън, Охайо.

През 2021 г. двамата се отправят заедно с подводница към Challenger Deep и Sirena Deep в Марианската падина, най-дълбоката точка на морското дъно на Земята.