Главният изпълнителен директор на Nokia Пекка Лундмарк проведе телефонен разговор, използвайки нова технология, наречена "потапящо аудио и видео", която подобрява качеството с триизмерен звук, правейки комуникацията по-реалистична, съобщи компанията в понеделник.

"Демонстрирахме бъдещето на гласовите разговори", каза Лундмарк, който е присъствал в стаята и при осъществяването на първия 2G разговор през 1991 г., предава Reuters.

Сегашните разговори със смартфони са монофонични, което компресира аудиоелементите заедно и звучат по-плоски, но новата технология възпроизвежда 3D звук, при който обаждащият чува всичко така, сякаш е в същото пространство с другия човек.

"Това е най-големият скок в изживяването на гласовите разговори на живо от въвеждането на монофоничното телефонно аудио, което се използва в смартфоните и персоналните компютри днес", подчертава пред Reuters Джени Лукандер, президент на Nokia Technologies.

Разговорът се проведе с участието на Стефан Линдстрьом, посланик на Финландия по въпросите на цифровизацията и новите технологии.

"Сега това се стандартизира, така че доставчиците на мрежи, производителите на чипсети и телефони могат да започнат да го внедряват в своите продукти", казва Лукандер.

Nokia осъществи обаждането с помощта на обикновен смартфон през обществена 5G мрежа.

Освен в потапящи разговори между хора, това може да се използва и в конферентни дискусии, при които гласовете на участниците могат да бъдат разделени въз основа на пространственото им местоположение, отбелязва Юри Хуопаниеми, ръководител на аудиоизследванията в Nokia Technologies.

Огромното мнозинство от смартфоните имат поне два микрофона, с които тази технология може да се приложи, като пространствените характеристики на разговора се предават в реално време.

Технологията е част от предстоящия стандарт 5G Advanced и Nokia се стреми да получи възможности за лицензиране, която вероятно ще отнеме няколко години, за да бъде широко достъпна.