Колко често са ви предупреждавали да не скачате в басейна или в морето веднага след хранене?

Оказва се, че забраната за консумация преди активности във водата съвсем не е наложителна. В повечето случаи не е необходимо да чакате 30 минути, за да отидете да поплувате, казват лекари.

Това старо предупреждение се дължи на притеснението, че човекът може да изгуби физически сили и да започне да се дави, защото организмът ще се насочи към храносмилателните процеси, вместо към поддържане на мускулите, отбелязва Euronews.

В действителност обаче, след хранене в мускулите има прилив на енергия, обяснява д-р Матю Баджет от Кливландската клиника в САЩ.

Като бивш плувец, самият той изяждал няколко банана и пиел вода или спортна напитка преди състезание. Затова сега смята, че старото предупреждение всъщност може да доведе до усложнения.

"Важно е да утолявате жаждата си преди плуване, особено в слънчеви дни. Хората често не осъзнават, че могат да се обезводнят, което може да доведе до мускулни крампи във водата. Ние се потим, докато плуваме или извършваме друга активност, просто не оценяваме загубата на вода“, обяснява той.

Така че, скачането в басейна или в морето след хранене не е толкова голям проблем за любителското плуване.

Но за хората, които планират да плуват усилено на дълго разстояние или да тренират, все пак е препоръчително да изчакат храната да се усвои, за да избегнат крампи, точно както биха изчакали, преди да тичат например.

Също така, плуването след изпиване на няколко бири е рисковано.

Хората са склонни да бъдат по-агресивни, по-слабо координирани и да вземат лоши решения, когато плуват след употреба на алкохол.

Всички тези фактори могат да доведат до проблеми, когато се сблъскате със силни течения в морето това лято, съветват експертите. „Просто няма да сте толкова съобразителни“, допълва Баджет.