Много преди Брайън Джонсън да стане световноизвестен с екстремния си биохакинг, безброй ежедневни тестове, изследвания и строги хранителни режими плюс прием на десетки химически добавки за постигане на възможно най-продължителен живот, Валтер Лонго е обсебен от дълголетието.

Ако никога не сте чували името му – той е професор по геронтология и директор на Института за дълголетие на USC в Калифорния, който мечтае да живее 120-130 години в добро здраве.

Стремежът му е в унисон с нарастващия интерес към удължаването на продължителността на човешкия живот в добро здраве, т.е. годините, прекарани без болести, пише Fortune.

Италианският начин на живот отдавна се смята за златен стандарт за дълголетие, наблягайки на средиземноморска диета, пешеходни разходки и усилено социално общуване.

Неслучайно, остров Сардиния е една от петте сини зони в света – там, където хората живеят дълго и здравословно. Уроците от жителите на Сардиния бяха във фокуса на един от епизодите на неотдавнашния документален филм на Дан Бютнер за Netflix "Живот до 100 години".

Професор Лонго, който е роден и израснал в Италия, обаче отбелязва, че днес "почти никой в родината му не се храни по средиземноморския начин".

Младите хора са изправени пред риск от затлъстяване заради това, което Лонго нарича "отровните пет P - pizza, pasta, protein, potatoes (картофи) и pane (хляб)".

Професорът се опасява, че италианците ще живеят дълго, но не и здравословно, ако този модел продължи да доминира в културата им.

Лонго, който е и автор на книгата The Longevity Diet (Диета за дълголетие), е привърженик на оригиналната средиземноморска диета, която се състои от растителни храни и ядки. Той предлага собствени рецепти за дълголетие, които включват сардини, пълнен артишок, зелеви питки и лук в орехов сос.

Професорът е привърженик и на друга сравнително нова концепция в – фалшиво гладуване или диета, която само имитира неприемането на храна. Тя се отнася до ограничаване, което се предполага, че помага на организма да се възползва от ползите на гладуването, без да се въздържа напълно от храна.

Според Лонго протоколът включва диета с ниско съдържание на въглехидрати и протеини и висок прием на мастни киселини.

"Патентованата рецепта на диетата, имитираща гладуване, позволява на тялото ви да остане в режим, подобен на гладуване, който задейства набор от защитни мерки, развити от организма при естествения подбор", посочва ученият. "Това позволява на организма да оптимизира своята работоспособност, да подмлади клетките си и да процъфтява при трудни обстоятелства.", допълва той.

На този етап изследванията са установили редица предимства, но и недостатъци на периодичното гладуване.

Нарастването на неговата популярност обаче показва докъде е готово да стигне човечеството с надеждата да удължи живота си, допълва Fortune.