Нов скандал разпали горещи дискусии в светските среди през уикенда.

Всичко започна с новината, че Adidas изключва супермодела Бела Хадид, палестинка по произход, от рекламна кампания за ретро модела маратонки SL72, посветени на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г.

В рекламата Бела Хадид се появява обута с тях и облечена в бял екип на Adidas, държейки букет цветя.

Според USA Today, Adidas Originals споделя снимките от кампанията в X с пост: „Да дадем на Бела Хадид нейните цветя в SL 72“, но оттогава всички публикации с 27-годишния модел са премахнати от профила на компанията в X и Instagram.

Хадид също сподели новината за кампанията в социалните мрежи. В публикация в Instagram в неделя, 14 юли, тя е застанала пред рекламата, изобразена на билборд на Таймс Скуеър в Ню Йорк.

Изборът й за лице на кампанията обаче предизвика вълна от критики и недоволство. Американският еврейски комитет се обяви против кампанията и призова Adidas да „отстрани тази очевидна грешка“.

„На Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. 12 израелци бяха убити и взети за заложници от палестинската терористична групировка „Черният септември“, написа Комитетът в X.

„За Adidas да избере гласовит антиизраелски модел, за да напомни за тази мрачна Олимпиада, е или огромен пропуск, или умишлено подстрекателство. Нито едното, нито другото е приемливо.“

Организацията направи корекция, според която са били убити 11 израелци и един германски полицай.

По време на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. осем палестински терористи от войнстващата група „Черният септември“ нахлуват в олимпийското село, убиват двама членове на израелския отбор и вземат за заложници още девет членове на израелския отбор. Всички те са убити по-късно, припомнят агенциите.

След силната обществена реакция, Adidas се извини и заяви, че никога не са искали да правят препратка към исторически трагедии, и ще преразгледат цялостно стратегията си за рекламната кампания.

Спортният гигант потвърди пред AFP, че Хадид е била отстранена.

„Осъзнаваме, че са направени връзки с трагични исторически събития - макар че те са напълно непреднамерени и се извиняваме за всяко причинено огорчение или стрес. Вярваме в спорта като обединяваща сила по целия свят и ще продължим усилията си да отстояваме разнообразието и равенството във всичко, което правим. “, се казва още в съобщението на Adidas.

Според източници на таблидния сайт TMZ, Бела Хадид е била разстроена от свързаните с нейната личност асоциации към трагедията по време на Олимпийските игри през 1972 г.

Тя дори е наела юридически екип и се готви да пристъпи към съдебни действия спрямо лидера в индустрията за спортни обувки и артикули. Въпреки сваленото съдържание с нейно участие от рекламната кампания обаче, Бела все още има договор с Adidas, твърдят източниците на сайта.

Публичната позиция на Бела Хадид (както и на сестра й Джиджи – също модел и инфлуенсър) относно геополитическия конфликт в Близкия изток е оповестена отдавна.

Двете момичета са наследници на палестинския имотен магнат Мохамед Ануар Хадид и категорично изразяват подкрепата си за хората, засегнати от войната в Газа.

В публикация в Instagram през май Бела заяви, че е „съсипана от загубата на палестинския народ и липсата на съпричастност, идваща от правителствените системи по света“.

Миналия месец тя и Джиджи, дариха 1 млн. долара (785 000 паунда) в подкрепа на усилията за подпомагане на палестинците, припомня BBC.