Един токсичен шеф може да провали и най-мечтаната от служителите си работа. Но нарцистичният шеф може да съсипе и психиката им.

Понякога щетите са по-сериозни от тези, оставени от нарцистичен партньор или роднина, обяснява д-р Рамани Дурвасула, клиничен психолог в Лос Анджелис, който се занимава с нарцистични и антагонистичен тип личности, пише CNBC.

„Ние прекарваме голяма част от активните си часове в ежедневието на работа. Затова не подценявайте вредата от един нарцистичен шеф“, съветва психологът.

Нарцистичният шеф никога няма да признае дължимото за работата ви или да отчете собствените си грешки. Той може да загуби самообладание, ако бъде предизвикан, и в същото време да изисква постоянни похвали. Липсата на емпатия му пречи да се отнася правилно с екипа и често застават на пътя на напредъка на служителите си.

„Нарцистичните шефове са събирачи на таланти“, казва Дурвасула. „Когато един нарцистичен шеф има някой наистина талантлив човек, който работи за него, вместо да му помогне да получи възможности, той не само се чувства застрашен от таланта, но и иска да го използва за свои персонални активи.“

Новите изследвания показват, че е малко вероятно хората с нарцистични наклонности да се променят и дори да успеят го направят, това не може да компенсира такова поведение в продължение на десетилетия.

„Затова в дългосрочен план е несъстоятелно да работите за нарцистичен шеф“, съветва психологът.

Ако не можете да напуснете или да си намерите нова работа, ето няколко съвета как да се справите с нарцистичния си шеф.

1. Документирайте вредата

Ако искате да регистрирате оплакване в отдел „Човешки ресурси“, ще ви трябват доказателства. Запазвайте имейли, записвайте направените коментари, правете снимки на екрана на съобщенията – събирайте данни, които показват, че поведението на шефа ви е хронично.

„Не можете да се явите с едно единствено доказателство. Нужни са доказателства за години“, казва психологът.

Но не очаквайте, че ресурсите на работното място ще ви бъдат от полза.

„Имайте реалистични очаквания. Тези проблеми обикновено са под радара. Структурите на работното място са склонни да ги разглеждат като личностни различия. Често няма начини човек да получи помощ.“

2. Оставете дълбока следа от работата си

Тъй като е малко вероятно нарцистичният шеф да признае постиженията ви, важно е да оставяте отчетливи следи върху работата си.

Ако сте работили върху доклад, не забравяйте да запазите всички предишни чернови.

Ако предлагате на шефа си идея, не забравяйте да включите и други хора в имейла или съобщението, когато го изпращате.

„Буквално запазвайте всички тухлички, с които сте изградили крайните си резултати“, казва Дурвасула. „Изпратете ги на други колеги и подчертайте: „Хей, искам да видите напредъка ми“. Имейлът е времеви отпечатък.“

3. Потърсете ментори

Тъй като нарцистичното поведение обикновено остава незабелязано от околните, лесно е да се почувствате сякаш сте сами.

Разговорът с някого, за предпочитане извън вашата компания, но във вашия сектор, може да ви помогне да намерите решения на конкретните предизвикателства и да се почувствате чути.

„Не казвайте: „Хей, работя за нарцисист. Потърсете своя ментор и му кажете: „Имам нужда от малко помощ, за да се ориентирам в тази ситуация“, допълва психологът.