Uber и BYD обявиха, че шофьорите на платформата за споделено пътуване могат да получат ценови и финансови оферти за електрическите автомобили на китайския производител, като се започне от Европа и Латинска Америка.

Двете компании също така ще разработят "превозни средства с възможност за автономно управление" за платформата на Uber, според съобщение за пресата.

Многогодишното стратегическо партньорство, което според компаниите може да донесе 100 000 автомобила BYD на Uber, се осъществява въпреки че ЕС последва САЩ тази година и повиши митата върху вноса на електромобилите, произведени в Китай.

"Като най-голямото глобално споразумение от този вид, ние сме развълнувани от ползите, които това партньорство ще донесе на шофьорите, пътниците и градовете", каза в съобщението главният изпълнителен директор на Uber Дара Хосровшахи.

Базираната в Шънджън компания BYD се превърна в доминиращ играч на китайския пазар на електрически автомобили. Тя изпревари Tesla по отношение на общото производство на автомобили за две поредни години и увеличи експанзията си в чужбина, включително инвестиции и заводи в чужбина.

"Uber и BYD споделят ангажимента си за иновации в посока на един по-чист и по-зелен свят и аз съм развълнуван да работим заедно за това бъдеще", заяви Чуанфу Уанг, председател и президент на BYD, в изявление за сделката с Uber.

Двете компании планират да разширят обхвата на споразумението, така че да обхване Близкия изток, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Миналата година BYD е изнесла повече от 240 000 автомобила в 70 държави. Производителят има за цел да увеличи повече от два пъти този износ през тази година.

"Това сътрудничество бележи нова ера в електрификацията на градската мобилност и с нетърпение очакваме нашите авангардни електрически автомобили да станат обичайна гледка по улиците на градовете по целия свят", заяви в съобщението Стела Ли, изпълнителен вицепрезидент на BYD и главен изпълнителен директор на BYD Americas.

В съобщението не се уточнява кои са конкретните модели, но е включено рекламно изображение с три автомобила: Seal седан, Seal U SUV и Atto 3 SUV. И трите модела са представени на уебсайта на BYD за Европа.

BYD и Didi

През 2020 г. BYD създаде по поръчка електрически автомобил, наречен D1, за китайския оператор за споделено пътуване Didi.

Миналото лято BYD обяви, че 300 от електромобилите D1 са пристигнали в Бразилия за местния филиал на Didi - 99.

През 2016 г. китайската компания за пътувания придоби бизнеса на Uber в Китай за $35 млрд. През 2021 г. Didi беше листван в САЩ, но по-малко от година по-късно се отписа от борсата на фона на интензивен регулаторен контрол.

През май 2023 г. Didi обяви, че стартира съвместно предприятие с GAC Aion за масово производство на електрически роботаксита.

Говорител на BYD заяви през април същата година, че напълно автономното шофиране е "по принцип невъзможно" и че технологията ще бъде по-добре приложена в производството.