Пейзажът с ослепителни белосани къщички, църкви със сини куполи и лазурно небе над морския хоризонт привлича 3,4 милиона посетители в Санторини – много повече от 20-те хиляди постоянни жители на острова.

В пиковите дни през лятото пристигат до 17 000 пътници от круизни кораби, които се насочват директно към горещи точки като столицата Фира и градчето Оя на северозападния край, известно с вълшебните си залези.

Неслучайно гръцкият вулканичен остров си е спечелил прозвището "Островът на Instagram" заради природното си великолепие "без филтър", пише CNN.

Тесните калдъръмени улички обикновен гъмжат от туристи, търсещи перфектното селфи на фона на залеза, а местните жители нямат грам спокойствие, докато се занимават с ежедневните си дела. Това води до недоволството на хората от Санторини, чийто суров пейзаж е оформен от вулканично изригване около 1600 г. преди Христа.

Ограничаване на броя на посетителите през 2025 г.

Кметът на Санторини Никос Зорзос предложи като решение ограничаване на броя на пасажерите от круизни кораби до 8000 души на ден. Мярката намери подкрепа от премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, който заяви пред Bloomberg, че тя е предвидена за догодина.

Това е в крак с тенденцията на този сезон, когато протестите срещу туризма станаха политическо ядро в Европа, като демонстрации се проведоха в Испания, Нидерландия и други страни. Миналата седмица Венеция ограничи броя на туристическите групи до 25 души и забрани мегафоните, малко след като обяви, че временната входна такса е успешна и е донесла приходи от около 2,64 млн. долара.

През последните години свръхтуризмът се превърна в основен проблем на сектора, тъй като популярните дестинации се борят да балансират между нуждата си от приходи, качеството на живот на жителите и поддържане на желана и устойчива среда за всички.

В Санторини, според някои, не става дума просто за твърде много туристи.

"Островът е празен"

"Свръхтуризъм не съществува. Това, което виждам, е липса на структури", казва пред CNN Джанлука Чименти, местен туроператор и жител на Санторини от 18 години.

Въпреки че социалните медии са пълни със снимки на пренаселени локации в горещите точки на острова в пиковите часове, той казва, че през останалото време картината е много по-различна.

"Истината е, че островът е празен. В момента е както никога досега, това е най-лошият сезон в историята."

Юли и август са високият сезон в Санторини, но центровете на градовете са мъртви след 21 ч., а ресторантите и хотелите са далеч от капацитета си, допълва той.

Пасажерите от круизните кораби са ценни и много необходими, както и посетителите, които остават за по-дълго време с лодка или самолет, но усещането сред местните жители е, че нещо трябва да се промени.

В средата и края на 20-ти век Санторини все още е спяща идилия, в която жителите се придвижват с магарета и отглеждат домати и лозя за вино. Сега остарялата инфраструктура е подложена на сериозен натиск, като главното пристанище във Фира е под особено напрежение.

Освен ако не искат да вървят дълго и много стръмно пеша, кабинковият лифт е единствената възможност за пътниците на круизни кораби да стигнат от Старото пристанище до центъра на града, посочва Чименти, и "напълно нормално е да има опашка, ако круизните кораби идват наведнъж".

Въпреки това, "хотелите в момента са заети по-малко от 30% от нормалния сезон", твърди той и казва, че други предприятия на острова понасят подобен удар.

"Проблемът е, че социалните медии показват нещо съвсем различно от действителността", категоричен е той. Въпреки че много туристи ще посетят острова тази година, други са отблъснати от репутацията на пренаселен и не го разглеждат като дестинация за по-дълъг престой.

Подход на диверсификация

Международната асоциация на круизните линии – CLIA обяви на 1 август, че се е срещнала с гръцкия министър на морските въпроси Христос Стилианидис, за да обсъди кризата, включително подобряването и модернизирането на пристанищната инфраструктура и услуги.

Туристическият бум в Гърция не е само в Санторини. Приходите от национален туризъм са се увеличили с 16% през първите пет месеца на 2024 г., съобщава Reuters, а до края на годината се очаква да задминат миналогодишния рекорд от 33 млн. посещения.

"Ръстът на туризма в Гърция привлича значително внимание, особено що се отнася до Санторини и Миконос", заяви Мария Делигиани, регионален директор на CLIA за Източното Средиземноморие.

Тя потвърди ангажимента на круизните линии да спазват ограничение от 8000 пътници и заяви, че има голям интерес към разнообразяване на гръцките маршрути, за да се намали натискът върху най-популярните места.

Понастоящем почти две трети от круизния туризъм в Гърция се осъществява в Пирея, Санторини и Миконос, по данни на CLIA.

"На Санторини се намира един от най-важните археологически обекти в момента в Европа", казва Чименти.

"Защо круизните кораби не организират екскурзии до археологическите обекти? Ако разделите хората в три части, така че по различно време да правят няколко неща", тогава според него "те ще имат време да се насладят и няма да има тълпи в нито една част на острова".

"Беше вълшебно"

Романтичните гледки на Санторини, които спират дъха, са го превърнали в изключително популярен избор за меден месец и сватби.

Кейти Хаслам от Великобритания прекарва медения си месец там през юли, но казва, че внимателното планиране е било от ключово значение със съпруга ѝ Роб да изживеят ваканцията на мечтите си.

"Не искахме да ходим във Фира, защото бяхме чели, че там е много, много натоварено", казва тя. Вместо това избрали село на върха на скалата, на няколко километра от столицата, и "беше просто невероятно, прекрасно и тихо".

В единствения ден, в който влезли във Фира, "мисля, че имаше около осем круизни кораба, които влязоха, хиляди и хиляди хора, така че ние просто стояхме настрана".

Любовта се усеща във въздуха. "Всеки ден виждахме поне по две сватби. В един от дните имаше шест."

Що се отнася до прочутите залези, които са основна причина за посещение, младоженците са избягвали суматохата в града и "вечеряхме на балкона всяка вечер в 8 часа с бутилка вино и загледани в залеза. Беше абсолютно вълшебно."