Джорджа Мелони има голям проблем с журналистите в Италия.

Докато институциите на ЕС и контролните органи отправят все повече предупреждения за състоянието на медийната среда на Ботуша, министър-председателят категорично отрича това.

Нещо повече – тя твърди, че журналистите, които се оплакват от репресии в медиите, манипулират истината.

Двете страни се борят за годишния доклад на изпълнителния орган на ЕС за върховенството на закона, в който се посочва, че независимите медии са застрашени. След публикуването му Мелони отвърна на удара с писмо, адресирано до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, в което пише, че екипът ѝ е открил "фалшиви новини", разказва историята Politico.

Мелони приписва критичните бележки в доклада на три водещи леви издания, които са действали като "заинтересовани страни" и са манипулирали констатациите на ЕК. "Кои са тези заинтересовани страни? Domani, Il Fatto Quotidiano, Repubblica", обясни премиерът пред камерите.

Италианските десни вестници публикуваха списък с т.нар. "анти-Мелони" журналисти.

"Навлязохме в нова, по-опасна фаза", коментира пред Politico Франческа де Бенедети, старши редактор във вестник Domani, и добави, че журналистите са "описвани като агресори". "Представени сме като враг, а проблемът е, че това проправя пътя за кампания на омразата", заяви тя.

След коментарите на Мелони във вторник организациите за свобода на медиите осъдиха кампаниите за дезинформация, провеждани от проправителствени медии, и подчертаха опасността от създаването на списъци на журналисти, считани за антиправителствени.

"Концепцията за "журналисти, настроени срещу Мелони", твърде много напомня на списъците с проскрипции - неприемлива практика, която за съжаление все още ни връща в изходна позиция: нелибералния дрейф, който някои биха искали Италия да поеме", заявиха лидерите на FNSI, италианския съюз на журналистите.

Както Мелони, така и външният министър Антонио Таяни многократно са отхвърляли обвиненията, че правителството подкопава свободата на печата.

Таяни, чиято партия "Форца" е едновременно част от италианската управляваща коалиция и от семейството на дясноцентристката Европейска народна партия на Фон дер Лайен, твърди, че в Италия няма нарушение на свободата на печата, тъй като "всеки казва каквото си иска".

В отговор на тези, които предупреждават за рискове за върховенството на закона в страната, той настоя, че те "не познават ситуацията в Италия".

Италианското правителство не отговори на молбата на Politico за коментар.

"Демократичен дрейф"

Поредица от инциденти след встъпването в длъжност на Джорджа Мелони засилиха опасенията на наблюдателите за отстъпление от демокрацията.

През юни тя призова президента Серджо Матарела да се намеси, след като репортери под прикритие на онлайн медията Fanpage тайно заснеха лица от младежкото крило на крайнодясната партия на Мелони "Италиански братя" да правят фашистки, расистки и антисемитски забележки.

Докато Мелони обвини Fanpage, че използва "режимни методи", за да се насочи избирателно към нейната партия, от медията защитиха своите журналистически методи.

Месец преди това журналистите от държавната телевизия RAI стачкуваха в знак на протест срещу това, което техният профсъюз нарече "задушаващ контрол" от страна на правителството. Профсъюзът твърди, че администрацията на Мелони "се опитва да превърне RAI в рупор на правителството". И RAI, и правителството отхвърлиха обвиненията.

Де Бенедети от Domani заяви пред Politico, че дебатът за независимостта на RAI е пример за по-широка тенденция на спад в медийната свобода след встъпването в длъжност на Мелони. Правителството ѝ заведе множество съдебни дела за клевета, най-вече срещу Domani и журналиста Роберто Савиано.

"Ние в Domani първи се сблъскахме с тези атаки, но сега ситуацията достигна огромни размери", допълва Де Бенедети.

Тази година Италия падна с пет места в годишния доклад на "Репортери без граници" за свободата на пресата в света, като зае 46-то място. Полша, Унгария, Малта, Албания и Гърция са единствените други страни в Европа, които са получили по-нисък резултат.

Документираните нарушения на свободата на медиите - като физически нападения, тормоз или психическо насилие, посегателства върху собствеността, цензура и правни инциденти, са се увеличили в Италия след встъпването в длъжност на Мелони, се посочва в доклада "Бърз отговор за свободата на медиите" (MFRR).

Между октомври 2022 г. и юни 2024 г. са докладвани 193 инцидента, в сравнение със 75 в предходните 22 месеца. Повече от една четвърт са свързани с действия на правителствени или публични служители.

MFRR заяви пред Politico, че острата реакция на Мелони на техния доклад потвърждава констатациите му.

"В момента в Италия няма място за критична журналистика, защото щом изразиш критични идеи, ставаш мишена на словесни нападки и клеветнически кампании, инициирани най-вече от тези, които държат политическата власт", заявиха от MFRR.

Надзорният орган също така отхвърли твърденията, че докладът е изготвен от самите журналисти.

Поглед към Фон дер Лайен

Групите за защита на свободата на медиите призоваха Европейската комисия да активизира усилията си и да засили ролята си за защита на свободата на медиите в Европа.

В съвместно писмо до Урсула фон дер Лайен през юли 26 организации поискаха от председателя на Комисията да гарантира, че свободата на медиите, защитата на журналистите и достъпът до журналистика в обществен интерес ще останат важни политически приоритети за нея.

Но изглежда, че тези приоритети не са на първо място в списъка със задачи на Фон дер Лайен.

През юни тя се опита да забави доклада на Комисията за върховенството на закона, в който се критикува Италия, докато търсеше подкрепата на Рим за втори мандат като председател на Европейската комисия, което предизвика яростта на медийните организации.

"Никакви пазарлъци с основните права, залегнали в Договора за ЕС! Европейската народна партия се провали напълно с унгарския премиер Виктор Орбан; те не трябва да правят същата грешка с Мелони или други!", заяви в X Ренате Шрьодер, директор на Европейската федерация на журналистите.

В понеделник говорител на ЕК заяви пред Politico, че Брюксел ще отговори на писмото на Мелони до Урсула фон дер Лайен "своевременно", като добави, че ще продължи да се "ангажира с всички държави членки в конкретните действия" по нейните препоръки.