Министерството на отбраната на САЩ, НАСА и други правителствени агенции са финансирали научни изследвания, които са довели до над 1000 американски патента за изобретатели от Китай от 2010 г. насам, включително в чувствителни области като биотехнологиите и полупроводниците, показват данни на американската патентна агенция.

Тези данни, цитирани от Reuters, се очаква да засилят призивите за отмяна или предоговаряне на забележителното Споразумение за наука и технологии между САЩ и Китай - сделка за сътрудничество, която според критиците облагодетелства непропорционално най-големия геополитически съперник на Вашингтон.

Службата за патенти и търговски марки на САЩ предоставя информацията на специалната комисия за Китай към Камарата на представителите този месец. През юни до нея беше изпратено запитване дали американското финансиране е довело до китайски пробиви, с цел да се направи анализ дали пактът трябва да бъде подновен.

По данни на патентното ведомство от 2010 г. до първото тримесечие на 2024 г. агенцията е издала 1020 патента, които са били финансирани поне частично от правителството на САЩ и в които е участвал поне един изобретател, живеещ в Китай. В данните не се посочва подробно дали американски юридически или физически лица споделят патентите. Списъкът включва 197 в областта на фармацевтиката и 154 в тази на биотехнологиите - стратегически отрасли за Китай и САЩ.

Финансирането от различни американски правителствени агенции е подкрепило изследванията, което е довело до 92 патента чрез финансиране от Пентагона, 175 - от пари на Министерството на енергетиката и четири - от финансовата подкрепа на НАСА. Космическата агенция на САЩ е изправена пред забрани по американското законодателство да си сътрудничи с Китай или китайски компании. Финансирането от Министерството на здравеопазването и човешките ресурси е довело до 356 такива патента - най-много от всички агенции.

„Обезпокоително е, че американските данъкоплатци неволно са финансирали над 1000 патента, заявени от китайски организации, като на Министерството на отбраната се падат близо 100 от тези патенти“, коментира пред информационната агенция председателят на комисията по подбора Джон Муленаар.

Държавният департамент, който отговаря за предоговарянето на споразумението с Китай, акцентира, че продължава да поддържа комуникация с Пекин относно споразумението.

„Съединените щати остават ангажирани с напредъка и защитата на американските интереси в областта на науката и технологиите“, заявява говорител на департамента.

Данните, предоставени от патентния орган на комисията на Камарата на представителите в писмо от 14 август, не разкриват конкретни проекти или патенти. Няма и индикации, че финансирането е пряк резултат от споразумението, което след подписването му през 1979 г. поставя основите на бум в американско-китайския академичен и търговски обмен. Патентите обхващат постижения в области като полупроводници, молекулярна химия и полимери, химическо инженерство, нанотехнологии и медицински технологии.

Общият брой на подобни ключови патенти е намалял от годишния максимум през 2019 г. от 99 до 61 през 2023 г. През 2024 г. са регистрирани 16 през първото тримесечие въпреки засилената загриженост на американското правителство, че китайският научно-технически напредък представлява заплаха за националната сигурност.

Възможно удължаване на пакта с Китай

Някога приветствано като стабилизираща сила в американско-китайските отношения, споразумението за сътрудничество сега е подложено на обстрел от страна на законодатели, загрижени за нарастващата военна мощ на Пекин и предполагаемата кражба на американска интелектуална собственост.

Привържениците на подновяването му твърдят, че прекратяване ще задуши академичното и търговското сътрудничество и ще попречи на САЩ да се запознаят с техническите постижения на Китай.

Второто шестмесечно удължаване на споразумението, което трябваше да изтече през август 2023 г., приключи във вторник. През следващите дни може да се стигне до ново краткосрочно удължаване, тъй като и двете страни се опитват да предоговорят условията му.

Патентите, идентифицирани от патентното ведомство на САЩ, представляват малка част от световните патенти на Китай. Те предоставят изключителни юридически права на изобретателите, но също така публично оповестяват техническа информация за тези изобретения.

В един от показателите за глобалните иновации през последните години Китай изпреварва САЩ и става водещ подател на заявки за патенти в света.