С началото на последната година от официалната поддръжка на Windows 10 Microsoft изпълнява познат план за действие за своите бизнес клиенти.

През април миналата година, в отделни публикации в блога Windows IT Pro Blog и в блога Microsoft Education Blog, компанията разкри ценовата си листа за бизнес клиентите, които искат да продължат да получават актуализации за сигурност за Windows 10 след изтичането на крайния срок за поддръжка на 14 октомври 2025 г.

Колко ще струват актуализациите на Windows 10?

Бизнес клиентите ще трябва да платят скъпо, за да се придържат към Windows 10. Лицензът за програмата Extended Security Updates (ESU) се продава като абонамент. За първата година цената е 61 долара. За втората се удвоява, а за третата отново скача два пъти. ZDNET изчислява, че тригодишният абонамент за ESU ще струва 61 + 122 + 244 или общо 427 долара на компютър.

Програмата много напомня на това, което Microsoft предлагаше след датата на приключване на поддръжката на Windows 7 през 2020 г., въпреки че цената при Windows 10 е с 22% по-висока от нея, тъй като при предходната версия на операционната система започваше от 50 долара за първата година.

Не си мислете, че можете да изиграете системата, като се включите в програмата, след като сте пропуснали една или две години.

„Абонаментът за ESU е кумулативен“, казват от Microsoft, което означава, че не можете да си купите втората година, ако вече не сте платили за първата.

Клиентите на компанията от сферата на образованието обаче са привилегировани. Правилата са същите, но цената за първата година е 1 долар. Тя се удвоява на 2 долара през втората година и отново до 4 през третата и последна година. По този начин общата сума става 7 долара на компютър.

Администраторите, които искат да се подготвят, могат да се регистрират за първата година на ESU лиценз още през октомври 2024 г., една година преди действителната дата на прекратяване на поддръжката.

Както и в случая с Windows 7, технологичният гигант иска бизнес клиентите му да преминат към Windows 11, което обяснява високата цена.

Разширените актуализации за сигурност не са дългосрочно решение, а по-скоро временен мост. ESU не включват нови функции, пачове, които не са свързани със сигурността, или възможности за промени в дизайна. Програмата ESU не разширява техническата поддръжка за Windows 10. Тя се ограничава до активиране на ESU лицензите, инсталиране на ESU месечните актуализации и решаване на проблеми, които може да са били причинени поради самата актуализация.

Какви отстъпки са налични за актуализациите на Windows 10?

Предприятията, които използват някоя от официалните облачни услуги на Microsoft за управление на актуализации, като Microsoft Intune и Windows AutoPatch, получават отстъпка, която намалява цената за първата година до 45 долара, но Microsoft не уточнява какво се случва през втората и третата година. Тези решения са приложими главно за много големи организации, които плащат за лицензи за Windows Enterprise edition и ги управляват в облака, и си струва да се отбележи, че опцията се отнася само за устройства, които са собственост на организацията. Личните устройства на служителите не отговарят на условията.

Съществува и опция за компании, които се регистрират за Windows 365. Абонатите, които имат достъп до облачната платформа с Windows 11 в Windows 365 от физическо устройство с Windows 10, автоматично получават ESU лиценз за своя компютър. Подобни отстъпки се предлагат и за устройства, работещи с Azure Virtual Desktop.

Microsoft също така планира да предложи отстъпки за организации с нестопанска цел, но все още няма подробности за това.

Десетки и стотици милиони потребители и малки предприятия, които са заседнали на Windows 10 - защото техният хардуер не поддържа Windows 11 - все още чакат информация какво трябва да правят. Препоръката на Microsoft, естествено, е: „Купете си нов компютър“. Но искането клиентите да изхвърлят напълно работещ компютър изглежда странно от страна на компания, която изтъква усилията си за устойчивост.