Акциите на LVMH и Kering отбелязаха спад при отварянето на пазара тази сутрин след отдръпването на луксозните компании от ралито в Китай през последните дни.

LVMH се понижи с 3,84 %, а Kering - с 5,05 % към 8:15 ч., тъй като пазарите в континентален Китай отвориха отново след националния празник Златната седмица и се разколебаха на фона на обявения наскоро нов пакет от правителствени стимули.

Компаниите за луксозни стоки, силно засегнати от спада на потребителските разходи в Китай, се надяваха да се възползват от икономическото възстановяване на страната, отбелязва CNBC. Те обаче отстъпиха при отварянето на европейската борса във вторник.

Burberry също загуби 5,9%, а Christian Dior се понижи с 3,8%.

Европейските акции в луксозната индустрия очакваха подкрепа от Китай, тъй като потребителските разходи за Златната седмица обикновено се повишават чувствително.

Луксозните хегемони като LVMH, Hermès, Kering и Richemont поскъпнаха с над 10% през последните две седмици, след като Китайската народна банка (КНБ) обяви нови мерки за стимулиране на икономиката, отбелязва Euronews.

Китайските фондови пазари отвориха отново във вторник след едноседмичната ваканция, като основните индекси, включително Shanghai Composite и CSI 300, скочиха съответно с 8% и 11% при отварянето, след което обаче намалиха ръста си.

Въпреки това, други индекси, като DAX и Euro Stoxx 50 се търгуваха с понижения, дължащи се на нагласите за риска на фона на продължаващите конфликти в Близкия изток.

Китайските туристи пътуват все повече и пазаруват луксозно

По данни на Alipay, най-голямата китайска платформа за разплащания, трансакциите на потребители в чужбина са се увеличили с над 60% в първите четири дни на празника в сравнение със същия период миналата година, а разходите на пътуващите в чужбина са скочили със 120% на годишна база.

Празникът, който продължава от 1 до 7 октомври, оказва значително въздействие върху китайската икономика и чуждестранните пазари заради силния ръст на потребление.

След като бяха предприети мерки за облекчаване на разходите в размер на трилиони юани, тазгодишната Златна седмица може да отбележи повратна точка в китайските разходи, след като през последните две години активността беше слаба заради ограниченията пред пандемията и предизвикателствата на жилищния пазар.

Платформата Trip.com съобщава, че в първия ден на празничния период полетите на дълги разстояния са надхвърлили нивата, наблюдавани преди пандемията през 2019 г. Най-предпочитаните дестинации за изходящи пътувания са азиатски държави като Малайзия, Виетнам, Южна Корея, Тайланд и Сингапур, където туристите често пазаруват европейски луксозни стоки като чанти, дрехи и аксесоари.

Уебсайтът за пътувания подчертава, че най-популярните европейски дестинации са Обединеното кралство, Испания, Германия и Италия, като маршрутите с няколко дестинации съставляват 30% от плановете на китайските туристи, а престоят им продължава между 10 и 14 дни.

В европейски градове като Гранада и Севиля в Испания, резервациите са нараснали съответно с 260% и 144%.

Китайската централна телевизия съобщи за 50% ръст на посещенията на купувачи на жилища по време на празника, което показва, че облекчената политика има непосредствен ефект върху доверието на потребителите.

Европейският луксозен сектор – сигурно убежище в условията на геополитическо напрежение

На фона на ескалиращите конфликти в Близкия изток, европейският луксозен сектор може да послужи като сигурно убежище за инвеститорите поради значителната си експозиция към Китай.

През последните две седмици китайските фондови пазари се представят по-добре от световните заради намаляването на основните лихвени проценти по кредитите и инжектиране на парични средства на фондовите пазари с цел стимулиране на потребителските разходи и сектора на недвижимите имоти.

Основните китайски индекси, включително China A50 и Hang Seng Index, се повишиха с над 30% на месечна база.

Това рали контрастира с породеното от геополитическото напрежение отстъпление на пазарите в САЩ и Европа, което създава допълнителен бичи импулс за европейските акции, допълва Euronews.