Полша предлага създаването на нов „суперград“, но без да започва да го строи от нулата.

Плановете на страната включват обединяване на 41 съществуващи града в южния регион Силезия, за да се създаде нов метрополитен.

Районът е с население от 2,1 млн. души и обхваща около 2 500 кв. км, което е значително повече от 1 572 кв. км на Лондон и 1 285 кв. км на Рим, пише TimeOut.

Според председателя на Горносилезийско-Заглембейска метрополия (съвместното сдружение на 41-те града) Казимеж Каролчак, целта е „да се подобри качеството на живот на жителите чрез използване на потенциала на отделните населени места в рамките на един организъм“.

И вече е постигнат напредък.

Досега са въведени общи билети за масовия транспорт и са пуснати различни метрополни линии.

В бъдеще има надежди, че други ползи ще означават по-евтини комунални услуги за жителите, съгласувана данъчна политика и различни проекти за развитие на територията.

Европа обаче е напът да се сдобие не само с нов „суперград“, но и с нова държава, допълва TimeOut.

На 22 септември албанският министър-председател Еди Рама обяви в ООН, че има планове за създаване на чисто нова такава в рамките на столицата Тирана, която ще се нарича Суверенна държава на ордена Бекташи.

Основан още през XIII век в Османската империя, той е подразделение на суфизма, съсредоточено върху духовността. От 30-те години на миналия век седалището му е в Албания, а от мюсюлманите в страната (които са около 50% от населението) около 10% са бекташи, според преброяването от 2023 г.

Според Рама, целта е да се създаде „нов център на умереност, толерантност и мирно съжителство“.

Новата държава ще бъде само около една четвърт от размера на Ватикана в Рим (около 10 хектара) и ще има ясни граници, паспорти и автономна администрация.

Лидерът на Бекташи, Баба Монди, ще отговаря за държавата и правителството. Гражданството ще бъде ограничено до членове на духовенството и администрацията.

Орденът на бекташите се смята за толерантен и в микродържавата ще се разрешава употребата на алкохол и ще се проявява спокойствие по отношение на начина на обличане на хората.

„За нашите последователи не става въпрос за политическа власт или придобиване на земя, а за утвърждаване на мисията на ордена Бекташи за духовна умереност и защита на религиозните ни практики“, казва Баба Монди, цитиран от Metro. За нашата общносттова е момент на гордост и обновление, укрепване на нашата идентичност и присъствие на световната сцена.

Според DW, общността на бекташите се разглежда като мост между християнските и мюсюлманските общности в Албания.

Въпреки това предложената държава има своите критици. Твърдението, че тя ще повлияе положително на климата на толерантност в региона, е неоснователно, коментира пред DW Бесник Синани, научен сътрудник в Центъра за мюсюлманско богословие към университета в Тюбинген.

„Ако бъде осъществена, тя вероятно ще наруши историческата уредба на отношенията между религията и държавата в Албания, която е създадена въз основа на визията на бащите-основатели на албанската държавност, много от които са били бекташи.“, допълва той.

Екип от международни юристи и правни експерти изготвя законопроект, но за да се осъществи предложението, то трябва да бъде одобрено от албанския парламент. Промяната ще означава изменение на конституцията на страната, а за целта е необходимо мнозинство от 94 гласа „за“, което е две трети от всички депутати.