Полагали сте тежки усилия с денонощнo учене за изпити, за да вземете диплома. Отказахте се от лятната ваканция, за да изкарате стаж; изолирахте се от приятелите си, докато преминавате през месеци на безкрайни интервюта.

И накрая успяхте да се преборите с 97% от конкуренцията, за да получите мечтаната работа. Доволни сте, че заплащането ви е прилично и имате сигурност.

И тогава, изневиделица, ви уволняват без предупреждение. Какво сте сбъркали? Отговорът е лесен: Мултитаскинг.

Звучи абсурдно. И наистина е така. Но това е реалността за няколко десетки служители на EY – водеща компания за счетоводни услуги, които бяха уволнени, защото са посещавали няколко онлайн обучения едновременно, пише в анализ Financial Times.

Някой би могъл да възрази, че тези хора просто са проявили инициатива. Вероятно всеки, прекарал обучението си в скролване из социалните мрежи, е бил в безопасност, стига да е посещавал само една сесия.

Но EY твърди, че действията на тези служители са били етично нарушение. „Нашите основни ценности на почтеност и етика са на преден план във всичко, което правим“, казват от компанията.

Бърза проверка в интернет показва, че мултитаскингът със сигурност е нещо, което няма особено добра репутация в корпоративния свят.

„Спрете да работите по няколко задачи наведнъж. Наистина – просто престанете“, гласеше заглавие на статия на гуруто по продуктивност Оливър Бъркман в The New York Times. Вариациите на тази тема са много.

Аргументите срещу мултитаскинга обикновено се обединяват около идеята, че той всъщност е „мит“: не можем да се съсредоточим върху повече от едно нещо едновременно и затова правим „превключване на задачи“, което е както натоварващо за мозъка, така и крайно неефективно.

Едно често цитирано проучване установява, че мултитаскингът може да доведе до 40% спад на производителността. Според друго само 2,5% от хората са в състояние да го правят, без да се отрази на изпълнението на задачите им.

Със сигурност е ясно, че служителите понякога имат нужда да забавят темпото, да се изключат или да изпълняват задачите си една по една. Но трябва да правим разлика между два различни вида мултитаскинг.

Съществува отрицателен, при който изваждаме телефоните си, докато гледаме филм, или проверяваме имейлите си, когато се опитваме да свършим нещо трудно – това е просто бягство при първия признак на неудобство; отлагане.

Но има и положителен вид, който действително може да повиши производителността. Нещо повече – тези, които са привърженици на идеята, че целта на живота им е да бъдат възможно най-продуктивни, този мултитаскинг може да е великолепно решение.

Защото не е безсмислена, а съзнателно изпълнявана дейност, която човек сам избира да върши. Ето един съвсем семпъл пример – да говорите с някого по телефона, докато миете чиниите, или да слушате аудиокнига, докато шофирате – това е мултитаскинг.

За някои хора способността да слушат с внимание значително се подобрява, ако правят нещо успоредно с друго, вместо да стоят неподвижно, и наистина проучванията показват, че нещо толкова просто може да помогне за съсредоточаването.

Менторите по осъзнатост биха казали, че най-висшата форма би била да присъстваме напълно при миенето на съдове – да усещаме топлината на водата върху ръцете си, да слушаме сладкото звънтене на чашите, да вдишваме опияняващия аромат на веро... Но нека си признаем – повечето хора са далеч от такова ниво на осъзнатост, допълва FT.

Може би точно такъв е случаят и с уволнените служители на EY. При онлайн обучения като „Колко силна е вашата дигитална марка на пазара?“ и „Разговор с изкуствения интелект“ едва ли те са достигнали висше ниво на осъзнатост. Но за сметка на това, вероятно са намалили продуктивността си за компанията или поне тази, която са очаквали ръководителите им от тях.