В един от последните епизоди на подкаста си A Bit of Optimism водещият Саймън Синек пита „Редно ли е да правиш бизнес с приятели или отношенията не трябва да се смесват?“ своя събеседник Уил Гайдара, предприемач в ресторантьорския бизнес.

Те са в уникална позиция, тъй като са близки приятели и са работили заедно по книгата Unreasonable Hospitality: The Remarkable Power of Giving People More Than They Expect.

Синек и Гайдара са съгласни, че отговорът на въпроса зависи до голяма степен от това кои са хората. Въпреки това, допълват, че има най-малко един червен флаг, който да сигнализира, че не е добра идея да започвате бизнес с ваш приятел, пише CNBC.

„Ако нямате пари, не трябва да избирате за бизнес партньор приятел, който е милионер, например“, казва Синек. „Защото единият е гладен, а другият - не. И нивото на ангажираност, което ще дадат на бизнеса, ще е много, много различно. Това ще породи неприязън.“

А щом започнете да изпитвате неприязън към приятел, е трудно да спасите дори личната част от тези отношения.

Не оставяйте нищо на предположението

За да се подготвите за успех, когато започвате бизнес с приятел, трябва изрично да заявите своите намерения.

„Мотивите трябва да са сходни и още в началото да се поставят много ясни очаквания. Защото по този начин можем да направим предположения за ангажираността на другия човек.“, коментира Синек.

Ако можете да дадете само 20% за дадено начинание, кажете го. След това другият може да реши за себе си дали иска да работи по проект, в който тежи повече.

„Можете да започнете бизнес с приятели, стига всичко да е на масата. Не оставяйте нищо на предположението.“

„Не можете да спрете да бъдете приятели“

Причината, поради която подобни сътрудничества толкова често се провалят, е, че хората не могат да отделят бизнес частта на връзката си от личната, единодушни са двамата събеседници в подкаста.

„Не можете да спрете да бъдете приятели. Не заменяте приятелските отношения с колегиални. Сега имате две взаимоотношения.“

И трябва да се научите да „превключвате кодове“, когато обсъждате работен проблем в сравнение с личен проблем.

В професионален контекст може да използвате по-мек тон или да проявите повече търпение, отколкото в личен.

„Мисля, че тук хората правят грешка. Те се държат като приятели в бизнес контекст и като бизнес партньори в приятелски контекст. Смесват двете неща, защото говорят с един човек.“, допълва водещият на подкаста Синек.