Kметът Терзиев и министър Василев обсъдиха финансовото състояние на София

561
Kметът Терзиев и министър Василев обсъдиха финансовото състояние на София

© Министерство на финансите

Финансовото състояние на Столична община обсъдиха на среща днес кметът на София Васил Терзиев и министърът на финансите Асен Василев.
 
По данни на Министерството на финансите към 30.09.2023 г. Столична община отчита налични, неусвоени средства по сметки по функция „Образование“ в размер на 104,8 млн. лв., от които 92,2 млн. за текущи разходи и 12,6 млн. за капиталови инвестиции. По функция „Здравеопазване“ неусвоените средства по сметки са общо 10,2 млн. лв., от които 9,2 млн. за текущи разходи и 1,5 млн. лв. за капиталови.
 
В същото време общината има поети ангажименти за разходи в размер на 1,3 млрд. лв.
 
Министър Василев и кметът Терзиев постигнаха съгласие, че е необходимо да се направи анализ на финансовото състояние и на изпълнението на текущите проекти на общината.

КЕВР: Цените на парното и тока за бита остават без промяна от 1 януариОсновните причини са меката зима и рязкото поевтиняване на природния газ на Нидерландската газова борса, каза председателят на КЕВР Иван Иванов
 
Акцент в разговора беше финансовото състояние на „Топлофикация-София“. Стана ясно, че дружеството е натрупало над 1 млрд. лв. дългове към Българския енергиен холдинг за доставка на газ. Беше обсъдена необходимостта от финансово оздравяване, преструктуриране на дружеството и въвеждане на нови технологии за когенериращи и балансиращи мощности.
 
Обсъдено беше и състоянието на столичния автотранспорт.

Министър Василев посочи, че преминаването към електрически автобуси би намалило значително разходите за ремонт и поддръжка на автопарка.

СОС преразглежда новата тарифна политика в столичния градски транспортГеорги Георгиев определи като напълно справедливи исканията на 36 000 граждани

По отношение на развитието на столичното метрото са осигурени средства по Националния план за възстановяване и устойчивост, по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ и от националния бюджет.
 
Отделно от това, в бюджета за 2024 г. е предвидена субсидия за градския транспорт в София в размер на 89 млн. лв.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg