Семерджиев: Някои ЕРП-та могат да се разделят с лиценза си

955
Семерджиев: Някои ЕРП-та могат да се разделят с лиценза си

Регулаторният одит на ЕРП-та е установил нарушения на лицензионните услуги на всички дружества в различна степен. Условията касаят преноса, разпределението и доставката на електроенергия. Това каза пред журналисти председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

При наличие на данни за извършване на престъпление от страна на ЕРП-та, ще сезираме прокуратурата.

По думите на Семерджиев - става въпрос за нарушение на лицензионните услуги.„Начинът, по който са се изпълнявали външните услуги, не е ставал по правилата", заяви Семерджиев.

Установени са и нарушения в счетоводната политика на ЕРП-та, по-точно в начина, по който са отчитани някои от разходите. Изясняват се разходите, които не са били целесъобразни - договорите за консултански услуги.

Според Семерджиев е възможно някои от ЕРП-та да се разделят с лиценза си, но това би довело до сътресения.

По въпроса за увеличението на цената на тока председателят на ДКЕВР каза, средната продажна цена на електроенергията за бита ще поскъпне с по-малко от 5%, най-вероятно поскъпването ще е с 1% - 2%.

В заявлението на "Булгаргаз" за увеличение на цената на природния газ основната причина за това искане е резкият спад на еврото спрямо долара. Семерджиев посочи, че предложението е направено без да са използвани всички възможности за намаление, като според него такова увеличение от 29% няма да има.

При топлофикационните дружества, цената на услугата, най-вероятно ще се повиши, заради природния газ.

Семерджиев отбеляза, че комисията е ограничила с още 3% технологичните разходи на всички електроразпределителни дружества, като те нямат да получават приходи за технически разходи от 18%, а 15%.

Източник: Фокус

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg