Очаква се през следващата седмица в България да пристигнат финансови специалисти на Атомстройекспорт, с които НЕК да води разговори за цената на АЕЦ "Белене" . Това съобщи на пресконференция изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов, предаде БТА.

Той съобщи, че от руска страна е предлаган заем от 2 млрд. евро за изграждането на ядрената централа, но НЕК няма да приеме такова финансиране, докато не бъдат изяснени въпросите около цената на проекта.

Записаната максимална граница на цена в меморандума, който бе подписан в София преди дни, от приблизително 6.3 млрд. евро, според Първанов е прекалено висока.

Тази цена е с 2.4 млрд. евро по-висока от първоначално уговорената стойност на проекта и оскъпяването идва от ескалационния индекс, пресметнат спрямо руската инфлация, коментира той. От НЕК ще настояват всички дейности и стойности по проекта да бъдат изчислени по Евростат 27 и по български инфлационен индекс.

В отговор на въпрос Първанов заяви, че оскъпяването на проекта може да бъде минимално с 480 млн. евро. Ако оскъпяването заради забавянето на строежа се изчисли спрямо българската инфлация, то ще бъде с 1.48 млрд. евро, добави Първанов.

В началото на годината всички забележки на Агенцията за ядрено регулиране по техническия проект на АЕЦ "Белене" ще бъдат отстранени, отбеляза той. През следващата година ще трябва да се инвестират 7 млн. евро за запечатване на площадката и още 20 млн. евро за изливане на противоземетръсни пилони, за да бъде запазена баластовата възглавница на площадката.

Тези две операции ще бъдат направени след приключване на зимния сезон, защото иначе рискуваме да изгубим още повече средства от увреждане на съществуващите съоръжения, посочи Първанов.

Шефът на НЕК отчете още днес абсолютен рекорд в износа на електроенергия - двойно увеличение спрямо миналата година и прогнозира, че България ще стане лидер по износ на ток на Балканите. Прогнозата му за вътрешното потребление на ток е то да отбележи ръст от 5-8%.