През юли НЕК започва да изпълнява договорите си за износ на електроенергия към Турция, съобщи министър Трайков след среща с турския му колега Танер Ялдъз, съобщиха от пресцентъра на МИЕТ.

Това се случва за първи път след 9-годишно прекъсване. В момента системата работи в тестови режим.

Двамата министри разговаряха в Кайсери, Турция, където беше подписано Споразумението за подкрепа на газопровода "Набуко" между правителствата на компаниите - акционери и международната компания "Набуко Пайплайн Интернешънал".

Подписаното споразумение дава повече гаранции за устойчивостта на основни фактори за проекта "Набуко", като законодателна рамка, процедури, прави го по - банкируем и открива възможността за реално осигуряване на неговото финансиране.

Сроковете за реализацията на газопровода ни карат отново да поставим въпроса за изграждане в кратки срокове на междусистемната газова връзка, която още преди реализацията на Набуко да ни даде възможност за реална диверсификация и достъп до газ от други източници, подчерта министър Трайков.

Българската експертна работна група по проекта препоръчва изграждане на връзката по икономически най-изгоден начин, без обвързване със спецификациите на газопровода Набуко. По този начин междусистемната връзка няма да е конкурентна на "Набуко", тъй като мащабът и сроковете за реализацията й са коренно различни, подчертаха и двамата министри.

По време на срещата бяха обсъдени и ядрените програми на двете държави, в т. ч. проектите за нови атомни централи.