Йената поскъпна спрямо останалите основни валути, след данни посочили връщане на Япония към излишък по текущата сметка и напрежението около изстрелването на ракета от Северна Корея. Това доведе до търсенето на йени от страна на инвеститорите като спасителен остров.

Еврото достигна едно-месечен минимум спрямо японските пари, преди Германия да отчете днес очакван спад в износа си за февруари.

Доларът поевтиня спрямо йената, преди данни през тази седмица, които да посочат известно успокояване на инфлацията в страната.

Швейцарският франк се повиши отвъд тавана от 1.2000, поставен от централната банка на страната, макар и моментно, което повиши спекулациите на пазара за интервенция от страна на финансовата институция.

Японските пари поскъпнаха с 0.2% спрямо долара до 81.5 йени, след като моментно достигнаха най-висока стойност от 81.23 спрямо щатската валута, или най-високата такава от 8 март.

„Пазарите най-вероятно ще продължават да се определят от изключването на риск от инвеститорите, като това може да включва по-нататъшни покупки на йени, като търсене на спасителни активи“, коментира Тошиа Ямаучи, главен анализатор в Ueda Harlow Ltd., цитиран от Bloomberg. „Инвеститорското внимание е насочено към проблемите за европейските икономики, като тази ситуация едва ли ще се промени скоро в положителна посока“, допълва още специалиста.

Йената се повиши до 106.18 спрямо еврото, преди да възстанови нива на търговия от около 106.40. Еврото се понижи с 0.2% спрямо долара до 1.3067.

Днес пазарите в Австралия, Нова Зеландия и Великобритания са затворени за честване на Великден.

Япония отчете 1.18 трлн. йени (14.4 млрд. долара) излишък по текущата си сметка през февруари, което бе след рекордния дефицит през януари и над средните очаквания на анализаторите за излишък от 1.12 трлн. йени.

Данните за износа на Германия утре се очаква да отчетат спад от 1.2% през февруари на месечна база, след като през предходния месец регистрираха повишение от 2.4%.